Babcine sposoby na odporność. Przepisy na poprawę odporności

Jakie są naturalne sposoby na odporność? Doskonale wiedziały o tym nasze babcie. Babciny syrop z cebuli, czosnek, miód to podstawowe produkty na lepszą odporność. Zobaczcie najlepsze domowe, naturalne mikstury na poprawienie odporności.

Sok z pokrzyw na poprawienie odporności.Sok z pokrzyw na poprawienie odporności.
Źródło zdjęć: © Pixabay.com | fot. pixabay
opr. Magda Smoleń

Domowe babcine sposoby na jesienno-zimowe chłody to najcenniejsze receptury, do których zawsze wracamy z sentymentem. Jednym z czynników wpływających na odporność naszego organizmu jest odpowiedni sposób odżywiania. Jesienią, w czasie gdy częściej chorujemy wiedza naszych babć jest bezcenna. Zobacz najlepsze mikstury i syropy na poprawienie odporności.

Babcine sposoby na odporność. Poniżej znajdziesz przepisy!








  • Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą
  • Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem
  • Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności
  • Czosnek marynowany w miodzie
  • Sok z pokrzyw na poprawienie odporności
  • Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz

Podsłuchiwali Pegasusem dziennikarzy? "Kojarzę dwa nazwiska"

Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą [PRZEPIS]

Domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą! - Ja wiem, że smak może odstraszyć, natomiast zawartość utrzyma nas w świetnym zdrowiu i uodporni na długi czas. Dzieciom można go podawać z herbatą lub łyżką miodu, żeby chętniej wypiły. Wystarczy wypić od 1 do 3 łyżek dziennie i żadne przeziębienia nam nie straszne - zapewnia Agnieszka Sznajder, autorka bloga "Apetyczna babeczka".

Składniki na syrop:







  • 2 duże główki czosnku, ważne żeby to był dobry krajowy czosnek od zaprzyjaźnionego rolnika lub z pobliskiego targu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 10 owoców pigwowca (opcjonalnie jeśli macie)

Wykonanie
Zimną wodę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone i lekko zmiażdżone owoce pigwowca. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 dni.
Po 48 godzinach odcedzamy naszą miksturę na gęstym sicie, a resztki mocno wyciskamy, tak aby jak najwięcej dobroczynnych składników znalazło się w naszym syropie. Przelewamy do butelek i przetrzymujemy w lodówce. Profilaktycznie warto każdego dnia wypić 1 łyżkę stołową syropu.

Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem [PRZEPIS]

O dobroczynnym działaniu miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Do tego imbir, cytryna, kurkuma i anyż i żadne przeziębienie nam niestraszne! Pamiętajmy, że imbir posiada właściwości przeciwzapalne, ale też przeciwbólowe i łagodzące infekcje dróg oddechowych. Kurkuma pomaga przy chorobie wirusowej lub bakteryjnej.
- Taki miód pijemy po 1-2 łyżki dziennie. Dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) herbaty, grzanego piwa, wina, płatków, muesli, solo na kanapki. Cieszymy się jesienią i brakiem przeziębień - mówi Agnieszka Delkowska, autorka bloga "Lady Kitchen".
Składniki










  • 0,5 litra miodu wielokwiatowego
  • 4 cm imbiru obranego
  • 10 goździków
  • 1 gwiazdkę anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka mielonej dobrej jakości
  • 1 cytryna sparzona i pokrojona w plastry

Wykonanie
W słoiku litrowym układamy plastry cytryny. Na małej i suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy, do momentu aż zaczną mocno pachnieć i gorące wsypujemy do cytryn. Zalewamy miodem i mieszamy. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3-4 dni. Mieszamy codziennie, bo cytryna puści sok i u góry może zebrać się płyn.

Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności [PRZEPIS]

- Pigwowiec ma bardzo dużo witaminy C i najbardziej by się chciało w ogóle go nie przetwarzać, bo wiadomo, że tak najzdrowiej. Ale czasem to jedyny sposób, by przechowywać pigwę. Robiłam też wersje zasypywaną cukrem, a potem dawałam słoiki do lodówki, ale taki sposób sprawdza się tylko na krótką metę. Jeśli chcemy w zimie wypić herbatę z pigwą to wymaga to niestety pasteryzacji. Łatwy i bardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata - mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga "Apetyczna babeczka".

Składniki na syrop z pigwy:






  • 1 kg pigwowca lub pigwy
  • 1 szklanka cukru lub miodu
  • 1 szklanka wody
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie
Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu połączyć ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodać pigwę w plastrach, doprowadzić do wrzenia. Owoce w gorącym syropie przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kilka minut w kąpieli wodnej.
Herbata z pigwą i miodem smakuje wybornie w długie zimowe wieczory.

Czosnek marynowany w miodzie [PRZEPIS]

Zawsze robię kilka słoiczków tego specjału, bo urozmaica idealnie dania mięsne, można go również podać jako dodatek czy  przystawkę. Czosnek - jak wszystkim wiadomo - ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, a w połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia - mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga "Apetyczna babeczka".
Składniki:



  • czosnek (dowolna ilość)


Zalewa:






  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżeczki miodu 
  • łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy.
W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut.

Sok z pokrzyw na poprawienie odporności [PRZEPIS KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH]

Sok z pokrzyw na poprawienie odporności.
Sok z pokrzyw na poprawienie odporności. © Pixabay.com | fot. pixabay

Przepisem na sok z pokrzyw podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Sok taki jest bardzo zdrowy i zdecydowanie poprawia odporność!
Składniki





  • 1 kg świeżych liści lub pędów pokrzywy
  • 1 litr gorącej wody
  • 1/2 kg cukru lub miodu

Wykonanie
1 kg świeżych liści lub pędów zemleć w maszynce do mięsa. Z całej otrzymanej miazgi wycisnąć sok. Do wyciśniętej pokrzywy dodać 1 litr gorącej wody, poczekać 30 minut. I ponownie wycisnąć sok. Przelać do garnka, dodać 1/2 kg cukru lub miodu i gotować przez 10 minut. Gorący nalewać do wyparzonych słoików. Stosować po 1 łyżce przy skłonnościach do przeziębień lub w czasie grypy czy anginy.

Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Przyprawy to produkty spożywcze, które kryją ogromny potencjał - zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny. Nie tylko poprawiają smak potraw czy napojów, mogą także pomóc np. w walce z przeziębieniem, problemami trawiennymi, stanami zapalnymi czy bólem głowy.
Na szczególną uwagę zasługują przyprawy korzenne, których warto użyć do przyrządzania aromatycznych i rozgrzewających napojów, jak kurkuma, imbir, goździki, cynamon i czarny pieprz.
Składniki:








  • 1,5 łyżeczki kurkumy mielonej Appetita
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego Appetita
  • 3 goździki Appetita
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego Appetita
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego Appetita
  • miód i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Przestudzić do temp. ok. 40°C. Posłodzić miodem, dodać sok z cytryny. Pić rano i wieczorem.

Chcesz wzmacniać odporność? Zobacz, co jeść!

Wybrane dla Ciebie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt