Bakterie jelitowe wraz z octanami skutecznie zmniejszają problem otyłości
Otyłość dotyka setek milionów ludzi na całym świecie i stanowi globalną epidemię. Jest związana ze spożywaniem nadmiernej ilości cukrów i produktów skrobiowych oraz zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Jednocześnie badania wykazują, że spożywanie błonnika obniża ryzyko tych samych chorób - mimo że ssaki nie trawią błonnika bezpośrednio. Kiedy błonnik trafia do jelita grubego, jest fermentowany przez bakterie, a powstałe w ten sposób produkty uboczne uwalniane są do światła jelita, z których niektóre dostają się do krwiobiegu.
Najczęstszym z tych produktów są octany, o których wiadomo, że mają korzystny wpływ na metabolizm gospodarza. Chociaż czyni to błonnik pokarmowy dobrym "prebiotykiem", indywidualne różnice w produkcji octanu i innych korzystnych produktów ograniczają jego skuteczność. Aby rozwiązać ten problem, japońscy eksperci opracowali wcześniej suplement octanu, łącząc go z celulozą. Produkt ten, nazwany AceCel, zapewnia dotarcie octanu do dalszej części jelita grubego, gdzie może on działać.
Padło pytanie o sprzedaż działki pod CPK. "Jak z aferą wizową"
Sprawdzono, jak AceCel wpływa na metabolizm myszy i skład bakterii jelitowych. Stwierdzono, że myszy karmione AceCel chudły, nie tracąc przy tym masy mięśniowej, a dotyczyło to zarówno myszy zdrowych, jak i otyłych. Nie zaobserwowano takiego efektu w przypadku innych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co wskazuje, że kluczową rolę odgrywa właśnie octan. Przeprowadzono dalsze testy, aby ustalić mechanizm działania.
Jak ustalono, w porównaniu z myszami na normalnej diecie, myszy karmione AceCel w spoczynku produkowały więcej energii ze spalania tłuszczu wątroby i mniej z węglowodanów. Podobne zjawisko występuje podczas postu lub diety niskowęglowodanowej (keto), co sprzyja utracie masy ciała. Zakładając, że podobnie zmienia się mikrobiom jelitowy, przeanalizowano mikrobiotę jelitową myszy, stwierdzając, że spożywanie AceCel prowadzi do wzrostu liczby bakterii Bacteroides w jelitach.
Następnie przetestowano AceCel u myszy o kontrolowanej mikrobiocie jelitowej: całkowicie pozbawionych bakterii lub zasiedlonych jedną z kilku gatunków Bacteroides. Okazało się, że AceCel nie miał wpływu na masę ciała, wątroby ani tłuszczu u myszy bez bakterii jelitowych, natomiast trzy gatunki Bacteroides wywołały podobne, pozytywne efekty. Oznacza to, że do obserwowanej utraty wagi potrzebna jest specyficzna kombinacja octanu i bakterii Bacteroides w jelitach.
Wspomniana kombinacja prowadzi do zwiększonej fermentacji węglowodanów w jelitach, co oznacza, że mniej cukrów jest dostępnych dla organizmu gospodarza. Poprzez eliminację cukrów promowane jest spalanie energii pochodzącej z tłuszczów, a mniej cukrów magazynowanych jest w postaci glikogenu w wątrobie, co tłumaczy redukcję otyłości.
- Opracowanie strategii leczenia lub zapobiegania otyłości jest pilnym zadaniem, które trzeba rozwiązać jak najszybciej - mówi Hiroshi Ohno. - Odkryliśmy, że acetylowana celuloza może zapobiegać otyłości, modulując funkcję mikrobiomu jelitowego - dodaje.
- Następnym krokiem jest potwierdzenie bezpieczeństwa i skuteczności stosowania acetylowanej celulozy w leczeniu otyłości u ludzi. Jeśli się to potwierdzi, może ona stać się ważnym składnikiem żywności funkcjonalnej zapobiegającej otyłości - podkreśla Ohno.
Na podstawie:
Gut bacteria and acetate, a great combination for weight loss