Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku pełen wyjątkowych smaków. Dopisała pogoda, wystawcy i goście

Impreza promująca lokalną żywność zorganizowana została w Sicienku już po raz piąty. Skosztować można było nie tylko miejscowych przysmaków, także wziąć udział w konkursach i warsztatach.
Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku 2025Sołectwo Osówiec reprezentowało na jarmarku w Sicienku KGW OsóWianki. W menu m. in. chłodnik, bigos, żurek, pierogi i ciasta
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
  • Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku 2025
  • Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku 2025
  • Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku 2025
  • Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku 2025
[1/4] Jarmark Produktów Lokalnych przyciągnął do Sicienka wielu miłośników regionalnych smaków. Mieli w czym wybierać Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Maja Stankiewicz

W parku przy Centrum Kultury w Sicienku stragany rozstawiło blisko 60 wystawców. Gros z nich to koła gospodyń wiejskich i lokalne stowarzyszenia, które starają się kultywować tradycje kulinarne regionu. Nie zabrakło także lokalnych producentów żywności z powiatów: bydgoskiego, nakielskiego, inowrocławskiego czy żnińskiego, u których - bez pośredników - kupić można było swojskie sery, wędliny, miody, wina, wędzone ryby czy wypieki.

Marta Dominikowska z Rościmina przywiozła na jarmark chleby własnego wypieku.

- W moim domu zawsze sami robiliśmy przetwory i piekliśmy chleb. Obecnie będąc żoną rolnika postanowiłam się tym zająć w ramach rolniczego handlu detalicznego. Wszystkie moje chleby są na zakwasie, piekę je w piecu szamotowym. Uprawiam też warzywa i owoce. Robię napary i wyciągi – opowiada mieszkanka gminy Mrocza.

Wypieki z nagrodami

Pieczywo wypiekane według starych receptur przyjechało do Sicienka także z Sadek. Ma je w swojej ofercie tamtejsza spółdzielnia. Goście jarmarku kupić mogli m. in. chleb sadkowski nominowany w tym roku do nagrody „Perła” oraz chleb żytni na zakwasie uhonorowany w maju w Minikowie pierwszą nagrodą konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Kolejki ustawiały się po swojskie kiełbasy i szynki, ale także po gęsinę, której skosztować można było m. in. na stoisku Leokadii i Mirosława Wysockich z Mąkowarska czy Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Gospodynie z Zielonczyna zapraszały na gołąbki, golonkę, kluski z kapustą i grochówkę. Panie z Kruszyna proponowały m. in. zupę gulaszową. Chłodnik przygotowany przez KGW OsóWianki tylko się mignął. Nie wszyscy chętni zdążyli go spróbować.

- Dla nas to pierwsza duża impreza, bo nasze koło powstało zaledwie miesiąc temu - zdradza Aneta Głowińska, przewodnicząca KGW Trzcinowy Dąb. Skąd taka nazwa? - Bo nasze koło tworzą mieszkańcy Trzcińca i Dąbrówczyna. To wsie w sołectwie Dąbrówka Nowa. Jest nas 11 osób. Działamy krótko, ale oferta bogata. Na jarmark przygotowaliśmy ciasta, chlebek ze smalcem i ogórkiem, kiełbaski, a także żurek na zakwasie własnej roboty – wylicza szefowa koła.

Znacznie dłuższy staż ma Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Krajeńskiej z siedzibą w Samsiecznie, które działa od 15 lat. Skupia głównie panie z Teresina, Gliszcza, Samsieczna i Marynina. Na ich stoisku kupić można było m. in. placki ziemniaczane, domowe ciasto i syrop z kwiatu bzu. Pyszności na jarmark przygotowały również panie z Pawłówka, Trzemiętowa, Dąbrówki Nowej i innych wsi.

Domowe przetwory i ciasto

Wśród wystawców spotykamy też Katarzynę Draus-Latałę, wolnego strzelca, która specjalizuje się w wypiekach. Oferuje je co sobota na targowisku „Mydło – powidło” w Kruszynie.

- Dzisiaj mam pierniczki z dodatkiem różnych miodów, na przykład leśno-klonowego. Przywiozłam też przetwory, a także drożdżówkę, jabłecznik, serniki, w tym staropolski, który dojrzewał u mnie 6 miesięcy – informuje mieszkanka Kruszyńca.

Jednak nie tylko po zakupy warto było przyjechać do Sicienka Organizatorzy co rusz zapraszali do konkursów np. picia soku na czas. Odbyły się też pokazy kulinarne. Joanna Szulc i Błażej Błaszak z Politechniki Bydgoskiej podpowiadali jak zrobić pasztet z resztek po rosole oraz jak wykorzystać obierki. Wśród atrakcji również warsztaty pszczelarskie, panel dyskusyjny, gra terenowa dla dzieci oraz występy. Na scenie pokazał się m. in. zespół wokalny „Wrzos”.

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Wypadek na ul. Chałubińskiego. Kierująca hulajnogą wjechała pod tramwaj
Warszawa: Wypadek na ul. Chałubińskiego. Kierująca hulajnogą wjechała pod tramwaj
Warszawa: Tragedia na torach. Śmiertelne potrącenie przez pociąg
Warszawa: Tragedia na torach. Śmiertelne potrącenie przez pociąg
Konkurs "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025" rozstrzygnięty
Konkurs "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025" rozstrzygnięty
Kartuzy: Ojciec z synem chodzili razem kraść. Teraz grozi im więzienie
Kartuzy: Ojciec z synem chodzili razem kraść. Teraz grozi im więzienie
Lipsko: Przebywali w Polsce nielegalnie. Zostali przekazani Straży Granicznej
Lipsko: Przebywali w Polsce nielegalnie. Zostali przekazani Straży Granicznej
Kościerzyna: Ponad 5. tys. porcji narkotyków. 38-latek zatrzymany
Kościerzyna: Ponad 5. tys. porcji narkotyków. 38-latek zatrzymany
Łódź: Już wkrótce targi pracy dla osób z niepełnosprawnościami!
Łódź: Już wkrótce targi pracy dla osób z niepełnosprawnościami!
Świecie: Odnaleziono zwłoki młodego mężczyzny
Świecie: Odnaleziono zwłoki młodego mężczyzny
Łódź: Powraca festiwal idei i sztuki. Łódź Wielu Kultur
Łódź: Powraca festiwal idei i sztuki. Łódź Wielu Kultur
Konin: 2 lata SOWY. Przed nami urodzinowe warsztaty i eksperymenty
Konin: 2 lata SOWY. Przed nami urodzinowe warsztaty i eksperymenty
Theater Magdeburg: Jadwiga Postrożna jako Wenus w "Tannhäuserze"
Theater Magdeburg: Jadwiga Postrożna jako Wenus w "Tannhäuserze"
Medyka: Zatrzymanie na przejściu granicznym. W bagażu miała fortunę
Medyka: Zatrzymanie na przejściu granicznym. W bagażu miała fortunę