Skóra a dieta jesienią. Co jeść, by cera była promienna mimo chłodu?
Witaminy A, C i E – tarcza ochronna dla skóry
- Witamina A odpowiada za regenerację naskórka i utrzymanie jego gładkości. Jesienią warto sięgać po marchew, dynię czy bataty – naturalne źródła beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
- Witamina C wspiera syntezę kolagenu i działa antyoksydacyjnie. Jej źródła to nie tylko cytrusy, ale także jabłka, śliwki, jarmuż czy papryka.
- Witamina E nazywana „witaminą młodości”, chroni skórę przed wolnymi rodnikami i wspiera jej elastyczność. Jesienią znajdziemy ją w orzechach włoskich, pestkach dyni i olejach roślinnych.
Podsłuchiwali Pegasusem dziennikarzy? "Kojarzę dwa nazwiska"
Kwasy omega-3 i omega-6 – nawilżenie od środka
Jesienna dieta powinna obfitować w zdrowe tłuszcze, które dbają o barierę lipidową skóry. Ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), siemię lniane, olej rzepakowy czy orzechy dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają przesuszeniu i łuszczeniu się naskórka.
Cynk i selen – minerały dla skóry odpornej na jesienne wyzwania
Cynk wspomaga gojenie mikrouszkodzeń i reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego jest szczególnie ważny przy cerze skłonnej do niedoskonałości. Znajdziemy go w pestkach dyni, kaszy gryczanej i pełnoziarnistym pieczywie. Selen, obecny m.in. w orzechach brazylijskich, wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Sezonowe superfoods – siła natury jesienią
- Buraki – poprawiają krążenie, dzięki czemu skóra jest lepiej dotleniona i odżywiona.
- Śliwki – bogate w antyoksydanty, wspierają walkę z wolnymi rodnikami.
- Jarmuż i kapusta – źródło witamin, błonnika i chlorofilu, który działa oczyszczająco.
- Dynia – oprócz beta-karotenu dostarcza cynku i potasu, wspomagając jędrność skóry.
Nawodnienie – podstawa pielęgnacji od wewnątrz
Jesienią rzadziej odczuwamy pragnienie, ale organizm nadal potrzebuje odpowiedniej ilości płynów. Picie wody, naparów ziołowych czy wody z dodatkiem cytryny i imbiru pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry i wspiera jej naturalny blask.
Promienna skóra jesienią to efekt harmonii pomiędzy pielęgnacją zewnętrzną a właściwym odżywieniem organizmu. Sezonowe warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały wspierają cerę od środka, chroniąc ją przed negatywnym wpływem chłodu i suchego powietrza. Warto więc komponować codzienny jadłospis tak, by był nie tylko sycący, ale i pielęgnacyjny – bo piękno zaczyna się na talerzu.