WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Ajvar: Pomysły na dania z pastą warzywną z papryki i bakłażanów

Każdy moment jest dobry, aby odkrywać nowe smaki. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się ajvar, czyli warzywna pasta z papryki, bakłażanów, czosnku oraz octu. Do czego pasuje ajvar? Z czym to jeść? Zobaczcie kilka inspiracji na dania z ajvarem.
Ajvar to jedna z najpopularniejszych czerwonych pastAjvar to jedna z najpopularniejszych czerwonych past
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Premium Resource
mad

Wielbiciele nowych i oryginalnych rozwiązań kulinarnych mogą sięgnąć po składniki typowe dla... gorącego południa Europy i rozsmakować się w tamtejszych daniach. Dzięki pastom warzywnym jak ajvar dania zyskają niezwykły, śródziemnomorski charakter.

Ajvar to idealne połączenie czerwonych papryk i bakłażanów. Doskonale podkreśla smak pieczonych mięs, ryb oraz warzyw.


Ajvar może występować w kilku wariantach smakowych - łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań - sprawdzą się świetnie także jako dodatek sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, a nawet pizzę. Są idealnym wyborem w kuchni miłośników mięsa, a także wegetarian i wegan.

Kuleczki z komosy ryżowej z ajvarem

Składniki:

  • komosa ryżowa
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • cynamon
  • ziemniaki
  • jajko
  • słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
  • słoiczek Ajvaru z cebulką Podravka
  • żurawina suszona
  • bułka tarta
  • migdały
  • Vegeta Natur
  • skórka z cytryny

Relacja ze spotkania inaugurującego 6. edycję kampanii #LUBIESIEBIE z udziałem ambasadorek programu

Sposób przygotowania:
Komosę ryżową zalać wrzątkiem, przykryć folią i odstawić na 5 minut do napęcznienia. W tym czasie na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki i słodką paprykę. Dolać oliwy z oliwek i dodać cynamon. Wymieszać. W misce rozgnieść ugotowane wcześniej ziemniaki, dodać surowe jajko, komosę ryżową, suszoną żurawinę, przyprawy z patelni, bułkę tartą i posiekane migdały. Posypać przyprawą Vegeta Natur oraz startą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy formować niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z Ajvarem oraz mieszanką sałat.

Zrazy wołowe zawijane z cebulą, ogórkiem i ajvarem

Składniki:

  • 2 plastry wołowiny zrazowej
  • Vegeta Natur do mięs
  • mąka
  • olej do smażenia
  • słoiczek Ajvaru ostrego Podravka
  • rosół wołowy Vegeta Natur
  • Vegeta Natur z koperkiem
  • torebka ryżu Podravka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Podravka
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:
Mięso rozbić na cienkie płaty, następnie oprószyć przyprawą Vegeta do mięs i odłożyć na 15 minut. Ogórki i marchewkę pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić na oleju. Płaty mięsa posmarować ajvarem, dodać cebulę z patelni i ogórki. Zwinąć zrazy. Zwinięte mięso obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Podlać przygotowanym wcześniej rosołem wołowym Vegeta Natur. Na drugiej patelni podsmażyć marchewki, oprószyć przyprawą Vegeta Natur, dodać podgotowany ryż i 2 łyżki przecieru pomidorowego.

Aromatyczny dorsz w nowej odsłonie z ajvarem

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki Vegety Natur z czosnkiem
  • olej do smażenia
  • połowa cytryny
  • pęczek koperku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
  • słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
  • 2 łyżki śmietany
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z przyprawą Vegeta Natur z czosnkiem i posmarować rybę z obu stron. Smażyć, w trakcie skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Obrane ziemniaki gotować około 10 minut i pokroić w ćwiartki. Przełożyć na patelnię, kropić oliwą i posypać przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Przygotować sos - Ajvar przełożyć do garnka i bardzo delikatnie podgrzać, dodać śmietanę i posiekaną kolendrę, wymieszać.

Wybrane dla Ciebie
Kraków: Influencerzy ocenili świąteczny jarmark. Jest dobrze?
Kraków: Influencerzy ocenili świąteczny jarmark. Jest dobrze?
Suchedniów: Narkotykowe zatrzymanie w salonie gier
Suchedniów: Narkotykowe zatrzymanie w salonie gier
Gliwice: 16-latek wpadł z metaamfetaminą. Sprawa trafi do sądu rodzinnego
Gliwice: 16-latek wpadł z metaamfetaminą. Sprawa trafi do sądu rodzinnego
Uciekał przed policją, bo miał sześć sądowych zakazów i był poszukiwany
Uciekał przed policją, bo miał sześć sądowych zakazów i był poszukiwany
Chętniej łykamy suplementy niż chodzimy na badania profilaktyczne
Chętniej łykamy suplementy niż chodzimy na badania profilaktyczne
Lublin: Strażacy z regionu otrzymali sprzęt o wartości 51 mln zł
Lublin: Strażacy z regionu otrzymali sprzęt o wartości 51 mln zł
Tarnów: Przedsmak świąt. Na Rynku zaczął się Jarmark Bożonarodzeniowy
Tarnów: Przedsmak świąt. Na Rynku zaczął się Jarmark Bożonarodzeniowy
Bełchatów: Zawodnicy Skry pozowali do zdjęć z psami. Powstał kalendarz
Bełchatów: Zawodnicy Skry pozowali do zdjęć z psami. Powstał kalendarz
Makowiec. Szybkie i proste ciasto makowe na Boże Narodzenie
Makowiec. Szybkie i proste ciasto makowe na Boże Narodzenie
Gniezno: "Ostra jazda". Gorący spektakl w gwiazdorskiej obsadzie
Gniezno: "Ostra jazda". Gorący spektakl w gwiazdorskiej obsadzie
Lublin: Wjechał pod prąd na al. Spółdzielczości Pracy
Lublin: Wjechał pod prąd na al. Spółdzielczości Pracy
Jastrzębie-Zdrój: Miał odziedziczyć majątek. Stracił 45 tys. złotych
Jastrzębie-Zdrój: Miał odziedziczyć majątek. Stracił 45 tys. złotych
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀