Bigos na Boże Narodzenie. Sprawdźcie wyjątkowe przepisy

Bigos na Święta Bożego Narodzenia to obowiązkowa potrawa. Jak zrobić dobry bigos? Bigos z samej kiszonej kapusty czy z dodatkiem słodkiej? Z grzybami czy bez? Z dodatkiem wina, czy niekoniecznie? Z koncentratem pomidorowym? Ile domów - tyle różnych wersji bigosu. Ważne, aby był mięsny, treściwy i kwaśny. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne bigosy!
Bigos z Witkowic z kapustą świeżą i kiszoną.Bigos z Witkowic z kapustą świeżą i kiszoną.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | Fot. 123 RF
opr. Magda Smoleń
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich.
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich. © 123rf.com | Fot. 123 RF

Staropolski bigos na święta Bożego Narodzenia 2025. Jak zrobić dobry bigos? Na początek ciekawostka - przepis na bigos z 1860 roku! Lucyna Ćwierczakiewiczowa w wydanej w 1860 r. książce kucharskiej, 365 obiadów za pięć złotych proponuje taki oto bigos:

Agnieszka Żulewska o swoich rolach i serialu "Na Wspólnej". Jest szansa, że do niego powróci?

Staropolski bigos hultajski z kapustą - przepis z 1860 roku!

"...Dla tego umieszczam bigos z kapustą pod wołowinę, gdyż najlepszy jest z pieczenią wołową. Wzięść kapusty kwaśnéj, wycisnąć trochę z sosu, włożyć w rondel spory kawałek świeżego wieprzowego sadła, lub smalcu świeżego przesmażonego: na to kapustę i dolać tęgim rosołem lub bulionem. Włożyć kawał świeżéj przerastałéj słoniny, niech się razem z kapustą zagotuje; przykryć i pod pokrywą dusić. Mięso jakie jest w domu, najlepiéj z pieczeni wołowéj, i ze zwierzyny, pokrajać drobno w kostkę, słoninę jak się ugotuje także wyjąć i pokrajać ze skórką; wszystko to wymieszać z kapustą; opieprzyć, zapalić smalcem z mąką zrumienioną i siekaną cebulą; jeżeli zaś kto nie lubi, to bez cebuli: dusić jeszcze razem, póki się dobrze nie wysadzi i nie nabierze koloru ciemniejszego, mięszając ciągle, aby się nie przypaliło. Kładzie się także i kiełbasa, którą należy albo pokrajać i udusić w kapuście, albo smażoną osobno położyć na stół. Taki bigos daje się zwykle na śniadania, lub jeżeli na obiad to przed zupą, a po nim czysty bulion.
(pisownia oryginalna)

A jaki bigos na święta Bożego Narodzenia proponują nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Bigos Onufrego Koła Gospodyń Wiejskich z grzybami i powidłami

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 800 g mięsa mieszanego (wieprzowe, indycze)
  • 400-500 g wędzonego mięsa
  • 20 g świeżych lub suszonych grzybów
  • po 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych, musztardy, ketchupu
  • około 5 łyżek stołowych koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • woda

Wykonanie

Grzyby (jeżeli są suszone) zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15-20 minut.

Świeżą kapustę pokroić w paski, natomiast mięso na drobniejsze kawałki.

Do garnka dać kapustę, dodać mięso i zalać wodą tak, aby zakryła składniki. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godz.


Drobno pokroić grzyby i dodać wraz z pozostałymi składnikami do kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 2-3 godz. od czasu do czasu mieszając. Jeżeli dodawaliśmy mięso z kośćmi, po ok. 2 godz. gotowania mięso praktycznie samo od nich odchodzi i wystarczy tylko wyjąć kostki z bigosu. W przypadku gdy nie jest to takie łatwe trzeba wyjąć kawałki mięsa, oddzielić je od kości i ponownie dodać do bigosu .

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Stonia

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich.
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich. © 123rf.com | Fot. 123 RF

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki

  • mała główka kapusty
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 50 dag wołowiny
  • 50 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
  • sól

Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Bigos z Witkowic z kapustą świeżą i kiszoną.
Bigos z Witkowic z kapustą świeżą i kiszoną. © 123rf.com | Fot. 123 RF

Bigos z Witkowic z kapustą świeżą i kiszoną

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 35 dag żeberek wieprzowych
  • Po 4-5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • duża cebula
  • 3 marchewki
  • 1-2 goździki
  • sól
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag śliwek suszonych
  • 35 dag okrawków wędlin
  • po 35 dag drobiu, wieprzowiny, wołowiny,
  • 30 dag kiełbasy
  • 15 dag rodzynek
  • 2 łyżki miodu,
  • 10 dag smalcu, pieprz, mielona papryka

Wykonanie

Świeżą kapustę umyć, drobno poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Żeberka ugotować, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Wywarem z żeberek zalać kapustę i gotować na niewielkim ogniu. Dodać listek laurowy, jałowiec, cebulę usmażoną, starta marchewkę, goździki i trochę soli.


W drugim rondlu stopić smalec, włożyć posiekaną kapustę kiszoną, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu. Śliwki umyć, zalać niewielka ilością przegotowanej wody, obgotować i pokroić w paski. Połączyć obie kapusty, dołożyć usmażone mięsa, wędliny oraz śliwki wraz z wywarem. Dokładnie wymieszać i dusić 2-3 godziny na małym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodać sparzone rodzynki, miód i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dusić jeszcze kilkanaście minut. Bigos najlepszy jest po kilku dniach. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Witkowice

Wybrane dla Ciebie
Szczecin: Uroczyste ślubowanie 45 nowych policjantów
Szczecin: Uroczyste ślubowanie 45 nowych policjantów
Powiat włocławski: Wypadek na DK 91. Jedna osoba ranna
Powiat włocławski: Wypadek na DK 91. Jedna osoba ranna
Tempest Rising rozwija się dzięki aktualizacji Superior Firepower
Tempest Rising rozwija się dzięki aktualizacji Superior Firepower
Aktualizacja 1.8 do Starship Troopers: Extermination już dostępna
Aktualizacja 1.8 do Starship Troopers: Extermination już dostępna
Kleczew: 80-lecie konińskiej kopalni. Święto górników w regionie
Kleczew: 80-lecie konińskiej kopalni. Święto górników w regionie
Warszawa: Czy na Bemowie pojawią się ławki rowerowe?
Warszawa: Czy na Bemowie pojawią się ławki rowerowe?
Ich ofiarą miało paść ponad 100 osób. Dlaczego lwy polowały na ludzi?
Ich ofiarą miało paść ponad 100 osób. Dlaczego lwy polowały na ludzi?
Prawo jazdy zdrożeje. Resort infrastruktury szykuje wyższe opłaty
Prawo jazdy zdrożeje. Resort infrastruktury szykuje wyższe opłaty
Ostrowiec Świętokrzyski: Strefa Płatnego Parkowania. Od kiedy?
Ostrowiec Świętokrzyski: Strefa Płatnego Parkowania. Od kiedy?
Rzeszów: Stypendia dla najzdolniejszych studentów rzeszowskich uczelni. Oni mają budować przyszłość Podkarpacia
Rzeszów: Stypendia dla najzdolniejszych studentów rzeszowskich uczelni. Oni mają budować przyszłość Podkarpacia
Chojnice: Opozycja kwestionuje wybór przewodniczącego rady
Chojnice: Opozycja kwestionuje wybór przewodniczącego rady
Upadek Al Capone. Masakra, która wstrząsnęła Ameryką
Upadek Al Capone. Masakra, która wstrząsnęła Ameryką
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯