Błyskawiczne pastéis de nata. Poczuj smak Portugalii w swojej kuchni
Zapomnij o długich kolejkach w portugalskich cukierniach. Teraz możesz w domu stworzyć pastéis de nata - ciastka z chrupiącym ciastem i jedwabiście kremowym nadzieniem. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w cynamonie. Przygotuj ten przysmak i poczuj smaki Portugalii w swojej kuchni.
Pastéis de nata - co to jest?
Deser pastéis de nata to dzieło oszczędnego myślenia portugalskich zakonników z miasta Bélem. Z tymi słodkościami wiąże się ciekawa historia. Według legend duchowni mieli wykorzystywać białka jajek do krochmalenia habitów. W innej wersji używali ich do klarowania wina, które leżakowało w klasztornych piwnicach. Zakonnikom zostawały żółtka, które były wykorzystywane do przygotowania kremowego budyniu doprawionego cynamonem, którym wypełniano delikatne ciasto.
Pastéis de nata - przepis jak z lizbońskiej cukierni
Liczba porcji: około 22 sztuki.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego z masłem (lub ciasta filo)
Krem budyniowy:
- 6 żółtek,
- 130 g cukru,
- 450 ml mleka,
- 45 g skrobi kukurydzianej,
- 200 ml wody,
- cynamon w lasce,
- 5 g skórki cytrynowa,
- 10 g masła do wysmarowania foremek,
- 5 g cynamonu mielonego,
- 5 g cukru pudru.
Jak zrobić pastéis de nata?
Sposób przygotowania:
- Skrobię kukurydzianą wymieszaj z 100 ml mleka.
- Pozostałe mleko zagotuj z pokrojoną skórką cytrynową i laską cynamonu.
- Do mleka w rondelku dodaj skrobię kukurydzianą rozmieszaną z mlekiem.
- W drugim naczyniu zagotuj wodę z cukrem przez około 4 minuty, aby zrobić syrop cukrowy.
- Następnie dolewaj go powoli do kremu budyniowego i cały czas mieszaj.
- Krem przecedź przez metalowe sitko, aby zapewnić mu całkowitą gładkość.
- Na koniec roztrzep żółtka i dodaj do wystudzonego kremu budyniowego.Całość dokładnie wymieszaj.
- Formę do muffinek wysmaruj masłem i wyłóż krążkami rozwałkowanego ciasta francuskiego. Ciasto ma objąć w całości dno i boki.
- Krem budyniowy wlej do foremki z ciastem do 3/4 wysokości.
- Formę z ciastkami włóż do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piecz przez 15 minut.
Co zrobić z białkami w pastéis de nata?
Pozostałe białka można zamrozić lub zrobić pyszną bezę Pavlovą. Białka nadadzą się też do zrobienia sernika z rosą lub szarlotki z bezą i kruszonką.
Lizboński deser świetnie sprawdzi się na święta wielkanocne. Będzie to interesujące urozmaicenie świątecznego stołu. Poza tradycyjnymi mazurkami i babami wielkanocnymi można przygotować ekspresowo portugalskie słodkości. Co więcej, sprawdzi się na urodziny, imieniny i spotkania w rodzinnym gronie.
Ciasto do pastéis de nata
Ciasto wykorzystywane do pastéis de nata jest delikatne i chrupiące. Idąc na skróty, można wykorzystać gotowe ciasto francuskie na bazie masła. Część przepisów wskazuje, że najbliżej oryginałowi jest delikatne ciasto filo. Jedno pastéis de nata to około 150 kalorii.