Ciasto kawowe idealne na leniwe popołudnie. Aromat, który otula zmysły
Zaczepił ją na Gubałówce. Nawet się nie wahała. "Zapakował 12 osób"
Ucierane ciasto kawowe na oleju to przepis, który możesz dodać do swojego przepiśnika. Wypiek jest szybki, łatwy i nasłuchasz się komplementów od swoich gości. Wilgotna struktura, intensywny aromat espresso i słodka polewa tworzą deser, który smakuje doskonale o każdej porze roku. Szczególnie polecam go na Boże Narodzenie. Idealnie smakuje jako przysmak do zjedzenia w trakcie oglądania serialu lub podjadania w czasie czytania książki. Jeśli chcesz osiągnąć bardziej luksusowy wypiek, zamiast oleju możesz skorzystać z miękkiego masła. Wtedy ciasto kawowe zyska głębszego smaku.
Ciasto kawowe - przepis na oleju
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 120 ml oleju roślinnego rzepakowego,
- 100 ml przestudzonej mocnej kawy,
- 250 g mąki pszennej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 5 ml ekstraktu waniliowego,
- szczypta kardamonu,
- szczypta soli.
Lukier kawowy:
- 100 g cukru pudru,
- 2-3 łyżki zimnej kawy.
Do dekoracji:
- starta gorzka czekolada,
- posiekane orzechy laskowe lub włoskie.
Jak zrobić ciasto kawowe?
Sposób przygotowania:
- Na godzinę przed pieczeniem zaparz mocną kawę i odstaw ją do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Jajka oraz pozostałe składniki powinny także mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je na blat po zrobieniu kawy.
- Gdy kawa będzie ledwo ciepła, w misce robota kuchennego umieść jajka i ubij je z cukrem na jasną i puszystą masę. Zajmie to około 5 minut. Ten krok sprawi, że ciasto pozostanie niemal muślinowe.
- Do ubitych jajek powoli wlewaj olej, nie przerywaj miksowana na niskich obrotach.
- Później wlej wystudzoną kawę oraz dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
- W osobnej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kardamonem i solą. Możesz przesiać mieszankę dwukrotnie, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły.
- Suche składniki dodawaj po części do mokrych, mieszaj silikonową szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Mieszaj do połączenia składników.
- Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Znakomicie sprawdza się np. tortownica o średnicy 22 cm, prostokątna blaszka 20 × 30 cm lub średniej wielkości foremka do pieczenia babki.
- Foremkę z ciastem kawowym delikatnie uderz o blat, aby wyrównaj wierzch i pozbyć się bąbelków powietrza, przez które ciasto równomiernie nie wyrośnie.
- Piecz ciasto kawowe w piekarniku nagrzanym do 180°C z opcją pieczenia góra-dół przez około 35 minut.
- Patyczek do szaszłyków wbij w ciasto, jeśli jest suche, wypiek jest gotowy.
- Po upieczeniu odłóż ciasto kawowe w foremce na metalową kratkę i pozostaw do wystudzenia.
- W czasie studzenia zrób lukier kawowy. Cukier puder przesiej do miseczki i stopniowo wlewaj zimną kawę.
- Cały czas mieszaj łyżeczką, aż uzyskasz gładką, lekko lejącą konsystencję. Polej lukrem wystudzone ciasto, a wierzch udekoruj startą gorzką lub orzechami.
- Gotowe wystudzone ciasto możesz także posypać cukrem pudrem.
Ciasto kawowe dla dzieci
Jeżeli wiesz, że na podwieczorku będą dzieci, to zrobienia ciasta kawowego użyj napoju bezkofeinowego lub kawy zbożowej. Taka kawa nada ciastu charakterystyczny smak i aromat, bez możliwości pobudzenia od nadmiaru kofeiny. A jeśli nie przepadasz za kawą, to możesz skorzystać z mocnej herbaty np.: masala chai. Korzenne przyprawy do niej dodawane świetnie wpasują się na bożonarodzeniowy deser.
Niech ten prosty przepis urozmaici twój świąteczny repertuar domowych wypieków. Smacznego!