Ciasto kawowe idealne na leniwe popołudnie. Aromat, który otula zmysły

Masz ochotę na wypiek, który zawsze się udaje? Ucierane ciasto kawowe na oleju to idealne rozwiązanie! Zrobisz je z łatwością nawet jako kulinarny debiutant. Do tego espresso, kardamon i czekolada to idealne trio, które uzupełnia swoje smaki.
Ciasto kawoweDomowe ciasto kawowe możesz także ozdobić polewą czekoladową i uprażonymi płatkami migdałowymi.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | belchonock/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
  • Ciasto kawowe
  • Ciasto kawowe
[1/2] Domowe ciasto kawowe możesz także ozdobić polewą czekoladową i uprażonymi płatkami migdałowymi. Źródło zdjęć: 123rf.com | belchonock/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne

Zaczepił ją na Gubałówce. Nawet się nie wahała. "Zapakował 12 osób"

Ucierane ciasto kawowe na oleju to przepis, który możesz dodać do swojego przepiśnika. Wypiek jest szybki, łatwy i nasłuchasz się komplementów od swoich gości. Wilgotna struktura, intensywny aromat espresso i słodka polewa tworzą deser, który smakuje doskonale o każdej porze roku. Szczególnie polecam go na Boże Narodzenie. Idealnie smakuje jako przysmak do zjedzenia w trakcie oglądania serialu lub podjadania w czasie czytania książki. Jeśli chcesz osiągnąć bardziej luksusowy wypiek, zamiast oleju możesz skorzystać z miękkiego masła. Wtedy ciasto kawowe zyska głębszego smaku.

Ciasto kawowe - przepis na oleju

Liczba porcji: 12 kawałków.

Czas przygotowania: 50 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 120 ml oleju roślinnego rzepakowego,
  • 100 ml przestudzonej mocnej kawy,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta soli.

Lukier kawowy:

  • 100 g cukru pudru,
  • 2-3 łyżki zimnej kawy.

Do dekoracji:

  • starta gorzka czekolada,
  • posiekane orzechy laskowe lub włoskie.

Jak zrobić ciasto kawowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na godzinę przed pieczeniem zaparz mocną kawę i odstaw ją do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka oraz pozostałe składniki powinny także mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je na blat po zrobieniu kawy.
  3. Gdy kawa będzie ledwo ciepła, w misce robota kuchennego umieść jajka i ubij je z cukrem na jasną i puszystą masę. Zajmie to około 5 minut. Ten krok sprawi, że ciasto pozostanie niemal muślinowe.
  4. Do ubitych jajek powoli wlewaj olej, nie przerywaj miksowana na niskich obrotach.
  5. Później wlej wystudzoną kawę oraz dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
  6. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kardamonem i solą. Możesz przesiać mieszankę dwukrotnie, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły.
  7. Suche składniki dodawaj po części do mokrych, mieszaj silikonową szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Mieszaj do połączenia składników.
  8. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Znakomicie sprawdza się np. tortownica o średnicy 22 cm, prostokątna blaszka 20 × 30 cm lub średniej wielkości foremka do pieczenia babki.
  9. Foremkę z ciastem kawowym delikatnie uderz o blat, aby wyrównaj wierzch i pozbyć się bąbelków powietrza, przez które ciasto równomiernie nie wyrośnie.
  10. Piecz ciasto kawowe w piekarniku nagrzanym do 180°C z opcją pieczenia góra-dół przez około 35 minut.
  11. Patyczek do szaszłyków wbij w ciasto, jeśli jest suche, wypiek jest gotowy.
  12. Po upieczeniu odłóż ciasto kawowe w foremce na metalową kratkę i pozostaw do wystudzenia.
  13. W czasie studzenia zrób lukier kawowy. Cukier puder przesiej do miseczki i stopniowo wlewaj zimną kawę.
  14. Cały czas mieszaj łyżeczką, aż uzyskasz gładką, lekko lejącą konsystencję. Polej lukrem wystudzone ciasto, a wierzch udekoruj startą gorzką lub orzechami.
  15. Gotowe wystudzone ciasto możesz także posypać cukrem pudrem.

Ciasto kawowe dla dzieci

Jeżeli wiesz, że na podwieczorku będą dzieci, to zrobienia ciasta kawowego użyj napoju bezkofeinowego lub kawy zbożowej. Taka kawa nada ciastu charakterystyczny smak i aromat, bez możliwości pobudzenia od nadmiaru kofeiny. A jeśli nie przepadasz za kawą, to możesz skorzystać z mocnej herbaty np.: masala chai. Korzenne przyprawy do niej dodawane świetnie wpasują się na bożonarodzeniowy deser.

Niech ten prosty przepis urozmaici twój świąteczny repertuar domowych wypieków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Olecko: Artystyczne "Widziadło" pełne talentu i emocji
Olecko: Artystyczne "Widziadło" pełne talentu i emocji
Jezierzyce: XXV Festiwal Kolęd. Trwają zgłoszenia uczestników
Jezierzyce: XXV Festiwal Kolęd. Trwają zgłoszenia uczestników
Działa nie tylko na odporność. Poznaj właściwości tamarillo
Działa nie tylko na odporność. Poznaj właściwości tamarillo
Rzeszów: Świąteczna magia w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim
Rzeszów: Świąteczna magia w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim
Ożarów: Rozświetlono choinkę oraz iluminacje świąteczne
Ożarów: Rozświetlono choinkę oraz iluminacje świąteczne
Bukowno: Jarmark pełen atrakcji. Będą występy i odpalenie choinki
Bukowno: Jarmark pełen atrakcji. Będą występy i odpalenie choinki
Piotrków: Jubileusz 50-lecia pracy doktora Zbigniewa Kococika
Piotrków: Jubileusz 50-lecia pracy doktora Zbigniewa Kococika
Nawet 4134 zł. miesięcznie. Sprawdź, czy tobie też przysługuje
Nawet 4134 zł. miesięcznie. Sprawdź, czy tobie też przysługuje
Pińczów: Piękne spotkanie. Zgubione pieniądze trafiły w uczciwe ręce
Pińczów: Piękne spotkanie. Zgubione pieniądze trafiły w uczciwe ręce
Przemyśl: Powstanie nowy terminal odpraw kolejowych na granicy
Przemyśl: Powstanie nowy terminal odpraw kolejowych na granicy
Fani Tekkena wstrzymali oddech. Ojciec serii odchodzi na emeryturę
Fani Tekkena wstrzymali oddech. Ojciec serii odchodzi na emeryturę
Licheń: Wykonanie akatystu przez chór Stabat Mater
Licheń: Wykonanie akatystu przez chór Stabat Mater
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇