Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami, które zawsze się udaje
Krucho-drożdżowe ciasto ze śliwkami było jednym z tych ciast, które piekła moja babcia. Jest delikatne, maślane i pełne soczystych owoców. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne, a smak jest po prostu zniewalający. Zobacz krok po kroku, jak upiec to śliwkowe ciasto krucho-drożdżowe i z czym najlepiej je podawać.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com
Gabriela Fedyk
W tym artykule:
Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami - przepis
Czas przygotowania: ok. 2 godziny (w tym chłodzenie ciasta)
Liczba porcji: blaszka 33x22 cm
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 35 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 160 g śmietany 18 procent,
- ok. 1 kg śliwek,
- 200 g masła,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru pudru (plus do posypania),
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cynamon (opcjonalnie).
Jak zrobić ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami?
- Do miseczki przełóż śmietanę w temperaturze pokojowej i wymieszaj z cukrem i drożdżami. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Masło przełóż do rondelka, rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostudzenia.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj śmietanę z drożdżami, żółtko i cukier puder. Stopniowo wlewaj masło, mieszając najpierw łyżką, a następnie zagniatając ciasto rękoma.
- Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części - większą i mniejszą. Większą część rozwałkuj na stolnicy i przełóż na blaszkę (33x22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Po rozwałkowaniu możesz przełożyć ciasto fragmentami i wyłożyć nim dno, dociskając dłońmi.
- Śliwki umyj, wypestkuj i wymieszaj w misce z mąką ziemniaczaną i - jeżeli lubisz - z cynamonem.
- Na cieście rozłóż śliwki.
- Rozwałkuj drugą część ciasta i przenieś ją na wałku na wierzch śliwek. Sklej brzegi ciasta, a wierzch nakłuj widelcem.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 50 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Odstaw do przestudzenia na ok. 20 minut, posyp cukrem pudrem i podawaj z kawą lub herbatą i lodami waniliowymi. Smacznego!
Porady:
- Jeśli chcesz przyspieszyć wyrastanie drożdży, postaw miskę w ciepłym miejscu (ale nie na grzejniku).
- Ciasto najlepiej zagniatać szybko, żeby masło się nie ogrzało i nie zrobiło ciasta twardego.
- Śliwki powinny być dojrzałe i słodkie - jeżeli są zbyt kwaśne, możesz dosypać nieco więcej cukru.
- Ciasto świetnie smakuje również z innymi owocami: morelami, jabłkami czy wiśniami.
Z czym podać ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami?
Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców do wypieków. Ciasto krucho-drożdżowe często piekła moja babcia, ale właśnie na wersję ze śliwkami czekałam najbardziej. Babcia podawała je najprościej - posypane cukrem pudrem i z kubkiem czarnej herbaty. Ja lubię dodawać do niego jeszcze lody waniliowe albo bitą śmietanę. Świetnie smakuje także z jogurtem greckim lub skyrem. Możesz podać je także na ciepło, lekko oprószone cynamonem - idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.