Ciasto reggae: kolorowy deser, który podbije każde letnie przyjęcie
Ciasto reggae to spektakularny deser, któremu nie oparłby się sam Bob Marley. Ten wyjątkowy wypiek składa się z trzech wyrazistych warstw: wilgotnego ciasta szpinakowego, delikatnej masy sernikowej i owocowej galaretki z musem truskawkowym. Przygotuj je w rytmie „One love” i umil nim słodkie chwile z bliskimi.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Lesyy/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk
Ciasto reggae: przepis na kolorowe warstwowe ciasto
Czas przygotowania: ok. 2 godziny + chłodzenie
Liczba porcji: ok. 12-16
We dwie na jednej hulajnodze. Oto finał. Boli od samego patrzenia
Stopień trudności: średni
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
- 250 g świeżego szpinaku baby,
 - skórka otarta z 1 cytryny lub limonki,
 - 2/3 szklanki oleju roślinnego,
 - 2 pełne łyżki soku z cytryny,
 - 4 duże jajka,
 - 1 szklanka cukru kryształu,
 - 2 szklanki mąki pszennej,
 - 1 opakowanie proszku do pieczenia.
 
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
 - 1 szklanka drobnego cukru,
 - 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
 - 1 szklanka kefiru,
 - 3 duże jajka,
 - żółty barwnik spożywczy lub beta-karoten (opcjonalnie – dla intensywnego koloru).
 
Galaretka truskawkowa:
- 350–400 g świeżych truskawek
 - 2 opakowania galaretki truskawkowej
 - syrop grenadyna lub sok z buraka (do smaku, opcjonalnie – dla głębszego koloru).
 - 1/2 szklanki zimnej wody.
 
Jak zrobić ciasto reggae?
- Zacznij od przygotowania spodu z ciasta szpinakowego. Szpinak umyj, osusz i zblenduj z olejem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny lub limonki na gładkie purée.
 - W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
 - Dodaj masę szpinakową, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.
 - Przelej ciasto do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24x35 cm).
 - Piecz w 165 stopniach Celsjusza (termoobieg) przez 45–50 minut. Odstaw do ostudzenia.
 - Zrób masę sernikową. Jajka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodaj kefir i proszek budyniowy, a następnie zmiksuj na gładko. Opcjonalnie możesz dodać barwnik dla intensywnego koloru.
 - Do przygotowanej bazy dodaj twaróg i miksuj krótko na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.
 - Masę serową wylej na ostudzone ciasto szpinakowe.
 - Piecz w 150 stopniach Celsjusza (termoobieg) przez ok. 45 minut, ustawiając na dole piekarnika żaroodporne naczynie z wodą (dla pary). Uważaj przy otwieraniu – para będzie bardzo gorąca!
 - Czas na czerwoną warstwę. Galaretki wsyp do 1/2 szklanki zimnej wody, zamieszkaj i odstaw na kilka minut. Następnie rozpuść (np. w mikrofalówce).
 - Truskawki umyj, odszypułkuj i zblenduj na gładki mus.
 - Przelej mus do większego naczynia (ok. 1 l), dodaj rozpuszczoną galaretkę i grenadynę lub sok z buraka.
 - Dolej zimnej wody, by uzyskać ok. 1 litr płynu i dokładnie wymieszaj.
 - Odstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch sernika i wstaw całe ciasto do lodówki – najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Podawaj dobrze schłodzone, przyozdobione bitą śmietaną i listkami świeżej mięty. Smacznego!