Do popołudniowej kawy podaj jogurtowiec z malinami siostry Anastazji. Od pierwszego gryza będziesz w siódmym niebie!
Jogurtowiec z malinami siostry Anastazji – przepis na sezonowe ciasto
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 20 minut + 40-50 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 180 g cukru kryształu,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 20 g kwaśnej śmietany,
- 16 g cukru waniliowego,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 4-5 jajek,
- 500 g malin.
Jak zrobić jogurtowiec z malinami?
Sposób przygotowania:
- Na początku żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz ze śmietaną.
- Następnie powoli dodawaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurtem naturalnym.
- Pod koniec delikatnie wmieszaj białka ubite na sztywną pianę.
- Ciasto na jogurtowiec z malinami siostry Anastazji przełóż do blaszki.
- Wierzch posyp równomiernie malinami.
- Jogurtowiec z malinami siostry Anastazji piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.
- Po upieczeniu jogurtowiec malinowy odstaw do ostudzenia i polej białą polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Czy do ciasta jogurtowego można dodać mrożone maliny? Oczywiście, ale warto oprószyć je mąką pszenną lub ziemniaczaną, aby w trakcie pieczenia nie opadły na dno, ani nadmiar wilgoci nie spowodował zakalca.
Takie ciasto jogurtowe z dużego jogurtu możesz także zrobić z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się agrest, truskawki, śliwki i morele. Co więcej, możesz zrobić je na dużą blachę na oleju, aby kęsy były jeszcze bardziej wilgotne.
Przepis na ciasto jogurtowiec z malinami siostry Anastazji zainspirowany jest recepturą z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.