Domowy kompot z gruszek. Przepis jak z babcinej spiżarni
Kompot z gruszek to klasyk, który warto przygotować jesienią. Jest prosty, aromatyczny i świetnie sprawdza się zarówno jako kompot do obiadu, jak i jako zawekowany do słoików na zimę. To napój, który nie tylko orzeźwia, ale też wspiera odporność i działa przeciwzapalnie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | lisaaMC/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Domowy kompot z gruszek - przepis jak z babcinej spiżarni
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: ok. 6-8 szklanek.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych gruszek (najlepiej twardych, nieprzejrzałych),
- 2 litry wody,
- 80 g cukru,
- sok z ½ cytryny
- 3-4 goździki - jeśli chcesz przygotować kompot z gruszek i goździków,
- kawałek kory cynamonu lub plaster imbiru.
Jak zrobić kompot z gruszek?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj gruszki i dokładnie je osusz. Nie obieraj ich, jeśli mają ładną skórkę - dzięki temu kompot będzie miał intensywniejszy smak i kolor.
- Pokrój gruszki na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj goździki, imbir i cynamon, by uzyskać bardziej korzenny aromat.
- Wrzuć gruszki do wrzątku i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Jeśli zastanawiasz się, ile gotować kompot z gruszek, pamiętaj: owoce powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw kompot na kilka minut, by smaki się "przegryzły".
- Przelej do dzbanka lub, jeśli chcesz zrobić kompot z gruszek do słoików, rozlej gorący napój do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Możesz też zrobić kompot z gruszek na kaszel. Wtedy dodaj łyżkę miodu i plaster imbiru po przestudzeniu napoju. Jeśli robisz kompot z gruszek do obiadu, zmniejsz ilość cukru - napój będzie lżejszy i lepiej podkreśli smak potraw. Możesz dodać też odrobinę soku z pomarańczy lub kilka rodzynek dla naturalnej słodyczy.
Nie czekaj, aż gruszki będą zbyt dojrzałe. Zrób dziś prosty kompot z gruszek, wlej go do słoików, zapasteryzuj i postaw na półce w spiżarni. Zimą wystarczy odkręcić słoik, by wrócić do domowego, babcinego smaku. Smacznego!