Fasolka po bretońsku, która bije wszystkie inne. Tylko 30 minut do sycącej uczty
Szybka, tania i sycąca fasolkę po bretońsku na obiad. Przygotuj to pyszne danie w zaledwie 15 minut. Dodaj aromatyczne przyprawy, by wydobyć głęboki smak tej pożywnej potrawy z kiełbasą. Zobacz nasz przepis krok po kroku, weź garnek w dłoń i zrób od razu więcej na dokładkę.
Tani i smaczny obiad dla całej rodziny - sprawdzony przepis
Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Polecam pyszną fasolkę po bretońsku. To łatwe do zrobienia danie, które dodatkowo nie nadwyręży twojego budżetu. Jest sycące i zdrowe. Biała fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Aromatu potrawie dodają przyprawy i podsmażana cebula. Zachęcam do dodania odrobiny majeranku.
Przepis na fasolkę po bretońsku
Czas przygotowania: ok. 15 minut + ok. godziny gotowania + dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolkę.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 350 g suchej białej fasoli Jaś,
- 500 g kiełbasy śląskiej,
- 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, mniej więcej pół słoiczka,
- 1 cebula,
Przyprawy:
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżeczki czosnku,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- szczypta chili i pieprzu.
- 1 łyżeczka soli do smaku.
Eufy X10 Pro Omni – czy ten robot jest wart swojej ceny?
Jak zrobić fasolkę po bretońsku na obiad?
Sposób przygotowania:
- Fasolę namocz w wodzie przez całą noc.
- Następnie wylej wodę i przepłucz fasolkę.
- Ponownie zalewaj wodą ok. centymetr nad powierzchnię i gotuj pod przykryciem przez ok. godzinę.
- Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój i podsmaż razem z posiekaną cebulą.
- Do ugotowanej fasolki dodaj kiełbasę i cebulę. Dopraw koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku.
- Gotową fasolkę po bretońsku możesz podać z pieczywem.
Fasolka po bretońsku będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy zamiast gotowego przecieru pomidorowego dodamy świeże i obrane ze skórki pomidory. Sprawdzi się też domowa passata pomidorowa. Danie wzbogacić możesz także podsmażonym boczkiem.