Fasolka po bretońsku z kurczakiem. Sycący posiłek w lekkim wydaniu
Podstawą tego przepisu jest fasola czyli roślinne źródło białka, błonnika i antyoksydantów. To właśnie błonnik rozpuszczalny usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, a witamina B1 wspiera koncentrację, układ nerwowy i działa przeciwzapalnie. Dodając do tego aromatyczne przyprawy i passatę pomidorową, otrzymujesz danie, które rozgrzewa, syci i odżywia, bez zbędnych dodatków i ciężkostrawnych składników.
Najlepiej smakuje podana z kromką razowego pieczywa, kaszą lub jako samodzielne danie z dodatkiem świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy tymianek. Dobrze znosi przechowywanie, a po odgrzaniu często smakuje jeszcze lepiej, bo składniki mają czas się przegryźć. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i zabrać w lunch boxie do pracy albo zamrozić na zapas.
Mało kto wie, że „fasolka po bretońsku” mimo swojej nazwy nie ma wiele wspólnego z francuskim regionem Bretania. Jest to raczej kulinarna wariacja stworzona na potrzeby polskich smaków, inspirowana daniami jednogarnkowymi z fasolą i pomidorami. W tej wersji z kurczakiem zyskuje dodatkowo lekkość i wartości odżywczej.
To idealna propozycja na szybki, wartościowy obiad, który możesz przygotować z wyprzedzeniem i bez większego wysiłku.Jak zrobić fasolkę po bretońsku z kurczakiem? Poznaj prosty przepis na fasolkę po bretońsku!
Składniki na fasolkę po bretońsku z kurczakiem:
- Fasola biała konserwowa – 1/2 opakowania (100 g)
- Pierś z kurczaka – 1 średni filet (200 g)
- Cebula biała – 1 mała sztuka (50 g)
- Sos pomidorowy passata – 1 szklanka (200 g)
- Olej – 1 łyżeczka (4 g)
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie fasolki po bretońsku z kurczakiem:
Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 2: Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie dodaj mięso do cebuli. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając i przekładając kawałki na drugą stronę.
Krok 3: Gdy mięso straci surowy kolor dodaj passatę i kulkę ziela angielskiego, liść laurowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-10 min. Co jakiś czas przemieszaj.
Krok 4: Pod koniec dodaj odcedzoną fasolę i podgrzej przez chwilę.
Krok 5: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fasolka po bretońsku przepis, jak zrobić fasolkę po bretońsku, ile kalorii ma fasolka po bretońsku, fasola po bretońsku fit, fasola po bretońsku z kurczakiem, przepis na fasolkę po bretońsku, fasolka po bretońsku kcal przepis, dietetyczny przepis na fasolkę po bretońsku, przepisy z białą fasolą, fasolka po bretońsku z kurczakiem kcal, dietetyczna fasolka po bretońsku z kurczakiem, fasolka po bretońsku z kurczakiem przepis, fasolka po bretońsku przepis z kurczakiem, jak zrobić fasolkę po bretońsku z kurczakiem, jak zrobić fasolkę po bretońsku przepis, przepis na fasolkę po bretońsku fit, fasolka po bretońsku jak zrobić przepis, kurczak z fasolą przepis, fasolka po bretońsku dietetyczna przepis