Goście pytają o przepis, a to tylko sałatka do obiadu
Jogurt naturalny typu skyr, używany jako baza dressingu, to nie tylko sposób na kremową konsystencję, ale też solidna porcja dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Wyróżnia się niską ilością tłuszczu przy wysokiej zawartości odżywczej, dlatego doskonale wpisuje się w dietę redukcyjną i wspierającą regenerację. Skyr zawiera także naturalne kultury bakterii, które wspomagają mikrobiom jelitowy i tym samym wzmacniają odporność oraz pozytywnie wpływają na trawienie.
Sałata z takim dressingiem nie wymaga wielu dodatków, wystarczy odrobina soku z cytryny lub opcjonalnie odrobina ulubionych ziół, by stworzyć coś lekkiego, smacznego i pełnego wartości. To świetny wybór na co dzień, zwłaszcza jeśli zależy Ci na szybkim, zdrowym i niewymagającym posiłku.Jak zrobić sałatę do obiadu? Poznaj prosty przepis na sałatę z jogurtem!
Składniki na sałatę z jogurtem:
- Sałata (np. masłowa, rzymska, karbowana itp.) – 1 duża garść (30 g)
- Jogurt naturalny skyr – 1/2 opakowania (75 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie sałaty z jogurtem:
Krok 1: Sałatę umyj, osusz i porwij. W miseczce umieść sałatę i jogurt. Skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 2: Zjedz od razu po przygotowaniu.