Gotuję bób, kroję pomidory, dorzucam porzeczki i robię najlepszą sałatkę na lato. Sycące połączenie na poprawę humoru. Oto talerz obfitości
Sałatka z bobem, pomidorami i czerwoną porzeczką – przepis na lato
Liczb porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 150 g bobu,
- sól do gotowania,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki serka śmietankowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- skórka z 1 cytryny,
- 20 ml soku z cytryny,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 2-3 pomidory,
- 6-8 gałązek czerwonej porzeczki,
- 1 burrata.
- 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej,
- sól, pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z bobem, pomidorami i czerwonymi porzeczkami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw ugotuj bób. Wlej wodę do garnka, dodaj łyżkę soli i zagotuj. Do osolonej wody wrzuć świeży bób i gotuj 5 minut.
- Następnie ugotowany bób przerzuć do miski z zimną wodą z lodem, wystudź, przelej przez sitko i obierz ze skórki.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć bób, podsmaż 2 minuty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj serek śmietankowy, sól, posiekany koperek, wlej sok z cytryny i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Patelnię z bobem przestaw do wystudzenia i cały czas mieszaj, aby serek śmietankowy obtoczył bób.
- Pomidory pokrój na plastry, ułóż na talerzu, rozłóż na wierzchu wystudzony bób, czerwone porzeczki i burratę.
- Składniki sosu umieść w słoiczku, energicznie potrząśnij, skrop hojnie składniki sałatki.
- Soczysta sałatka z bobu, pomidorów i porzeczek jest gotowa do podania.
Dodatki do sałatki z bobem
Do tej sałatki możesz także dorzuć porcję tofu zmieniającego życie, kawałki grillowanego kurczaka albo falafele. Polecam także zrobić grzanki czosnkowe lub podpiec bagietkę z masłem ziołowym. Zamiast burraty możesz też użyć pokrojonego w kostkę sera feta lub plastry sera halloumi. W jego przygotowaniu może ograniczyć cię tylko wyobraźnia.
A jeśli wolisz jeszcze bardziej kolorowe posiłki, to sięgaj po białe, czarne i czerwone porzeczki. Możesz też korzystać z różnych gatunków pomidorów. Koktajlowe, czereśniowe, truskawkowe, śliwkowe, bawole serca, malinowe to tylko niektóre z odmian dodających wyjątkowego smaku. Ponadto możesz eksperymentować z użyciem żółtych, zielonych, fioletowych lub czekoladowych pomidorów, które stworzą niezapomniane danie. Smacznego!