Jak przechowywać koperek? Te proste triki gwarantują świeżość na długo. Pożegnaj się ze zwiędłymi ziołami
W tym artykule:
Jak przechowywać świeży koperek w lodówce?
Na początku możesz zastanawiać się, czy wkładać go do lodówki. To dobry pomysł! Zacznij od dokładnego przemycia koperku pod zimną wodą. Jednak dokładnie i delikatnie osusz go papierowym ręcznikiem lub sięgnij po wirówkę do sałaty. Potem:
- Owiń koperek w lekko wilgotny ręcznik papierowy.
- Włóż do foliowego woreczka lub zamykanego pojemnika.
- Przechowuj w szufladzie na warzywa – tam panuje najlepszy mikroklimat. Tak przechowywany koperek zachowa świeżość nawet do tygodnia.
Jak przechowywać koperek w słoiku?
To metoda, którą pokochają miłośnicy świeżości i porządku. Wlej do czystego słoika odrobinę zimnej wody (1-2 cm). Następnie wstaw do niego koperek na stojąco. Ten widok może przypominać kwiaty włożone do wazonu. Następnie załóż na słoik foliowy woreczek i zabezpiecz gumką recepturką. Tak przygotowane zioła wstaw do lodówki. Wymieniaj wodę co 2 dni. Dzięki tej metodzie koperek przetrwa nawet 10 dni.
Jak przechowywać koperek bez mrożenia?
Jeśli nie chcesz korzystać z zamrażarki, postaw na suszenie lub zasolenie. Aby wysuszyć nadmiar koperku, rozłóż go na papierze pergaminowym i susz w suchym, przewiewnym miejscu lub w piekarniku (temperatura 40°C, drzwiczki uchylone). Potem przechowuj w szczelnie zakręconym słoiku. Zasolenie koperku również wydłuża jego przydatność do spożycia. Wymieszaj koperek z solą (proporcja 1 łyżka soli na szklankę koperku), włóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Sprawdzi się do dosmaczenia zup i sosów.
Jak mrozić koperek?
Mrożenie to najprostszy sposób na zatrzymanie smaków i zapachów lata. Umyj, osusz i posiekaj koperek. Rozdziel go na porcje – możesz użyć foremek na lód lub małych woreczków strunowych. Dzięki temu będą poręczniejsze do użycia i nie musisz rozmrażać całego opakowania, tylko wziąć potrzebną ilość. Podzielony na kawałki włóż do zamrażarki.
Jak przechowywać koperek w zamrażarce? – trzymaj go w szczelnych pojemnikach lub woreczkach próżniowych, by nie chłonął zapachów z zamrażarki. Tak zabezpieczony wytrzyma nawet do 8 miesięcy.
Klęska urodzaju, czyli co zrobić z dużą ilością koperku?
Nie panikuj, a skutecznie działaj. Masz mnóstwo opcji. Podpowiadam trzy najłatwiejsze o pełnym smaku:
- Zmiksuj koperek z oliwą i czosnkiem, a powstanie koperkowe pesto. Zrób masło koperkowe – wymieszaj z masłem, rozłóż w folii spożywczej, uformuj wałek i zamroź, a następnie krój na plastry. W takiej formie znakomicie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, pieczonych ziemniaków lub smażonej ryby.
- Koperek dodaj do octu lub oliwy, a powstanie aromatyczny dodatek do sałatek.
- Zrób sól koperkową. Zmieszaj posiekany koperek z grubą solą, susz i przechowuj w słoiku.
Te sposoby możesz także wykorzystać do zrobienia zapasów. Dzięki temu nawet w środku zimy dodasz do domowego rosołu zapach i smak letnich obiadów.
Najważniejsze, aby nie dać koperkowi zwiędnąć. Wtedy nic się nie zmarnuje. Co więcej, przechowuj go mądrze, mroź śmiało, eksperymentuj z zasoleniem, suszeniem i aromatyzowaniem oleju. A kiedy zimą otworzysz słoik z koperkiem albo wyjmiesz kostkę koperkowego masła z zamrażarki, podziękujesz sobie za gospodarne myślenie.