Katarzyna Cichopek kisi chryzantemy. Zaskakujący przepis gwiazdy
Katarzyna Cichopek zaskoczyła fanów przepisem na jesienną kiszonkę, której nikt się nie spodziewał. Zamiast ogórków czy kapusty, gwiazda kisi w słoikach kwiaty. Kiszone chryzantemy nie tylko pięknie wyglądają, ale też wspierają odporność, obniżają cholesterol i poprawiają kondycję skóry oraz włosów. Sprawdź, jak przygotować ten nietypowy, a bardzo zdrowy dodatek do sałatek i dań obiadowych.
Kiszone chryzantemy - jakie kwiaty można jeść?
Myśląc o chryzantemach, najczęściej pierwszym skojarzeniem są te, które kupujemy na Święto Zmarłych w doniczkach. Ale właśnie tych kwiatów - szczególnie w okresie jesiennym - nie powinniśmy jeść. Są one chemicznie nawożone, przez co nie nadają się do spożycia.
Najlepsze kwiaty to te pochodzące z ogródka lub działki albo już gotowe suszone płatki chryzantem, które można kupić w sklepach internetowych lub zielarskich.
"To skandal". Nagrała to co działo się przed paczkomatem. Mamy komentarz Inpostu
Chryzantemy - właściwości zdrowotne popularnych kwiatów
Chryzantemy to nie tylko piękne kwiaty, ale też bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:
- witaminę A,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- cynk,
- magnez,
- potas,
- selen.
Chryzantemy mogą pomóc obniżyć cholesterol, wspomóc leczenie osteoporozy oraz złagodzić stany zapalne i nawracające bóle głowy. Mają działanie uspokajające i relaksujące. Regularne spożywanie chryzantem może wzmocnić odporność, wspomóc wzrok, a także dobrze działać na skórę i włosy. Picie naparu z chryzantem może być pomocne w regulowaniu metabolizmu.
Płatki chryzantem można wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia.
Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek - przepis
Kiszone chryzantemy to niezwykła kiszonka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować ośmiu składników: jadalnych chryzantem, marchewkę, płatki jaglane, czosnek, chrzan, gałązkę melisy i sól oraz 900-mililitrowy słoik z nakrętką. Przydadzą się też sitko lub durszlak oraz papierowy ręcznik albo bawełniana kuchenna ściereczka.
Kiszone chryzantemy - składniki:
- garść płatków jadalnych chryzantem
- 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
- garść płatków jaglanych
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek chrzanu
- gałązka melisy
- 1 łyżka soli
- woda do zalania składników (ok. 1 l)
Kiszone chryzantemy - przepis:
- Przygotuj składniki. Umyj i wyparz słoik. Chryzantemy obierz z płatków, opłucz na sitku lub durszlaku i osusz papierowym ręcznikiem, lub kuchenną ściereczką. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w paseczki. Czosnek obierz z łupiny, odkrój mały kawałek chrzanu. W miseczce umieść garść płatków jaglanych. Miej pod ręką sól i gałązkę melisy.
- Do słoika dodaj marchewkę, chrzan, czosnek, płatki jaglane, chryzantemy i gałązkę melisy.
- Wsyp łyżeczkę soli.
- Całość zalej wodą i dobrze zakręć słoik.
- Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie kiszone chryzantemy będą gotowe do spożycia.
Źródła:
- Anti-inflammatory components of Chrysanthemum indicum flowers Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters
- Dual Effect of Chrysanthemum indicum Extract to Stimulate Osteoblast Differentiation and Inhibit Osteoclast Formation and Resorption In Vitro Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine