Krem z pieczonych pomidorów. Prosty przepis na sezonową zupę
W sierpniu, gdy stragany uginają się od obfitości soczystych pomidor, ugotuj krem z pieczonych pomidorów. To idealna propozycja, gdy chcesz podać coś lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku. Pieczenie warzyw wydobywa ich naturalną słodycz, a ich aromat jest jeszcze silniejszy. Zjedz krem z pieczonych pomidorów, a nie sięgniesz po żaden inny.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Irina Kozmova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Krem z pieczonych pomidorów - prosty przepis na sezonową zupę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów np.: malinowych,
- 1 średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: świeża bazylia i śmietanka do podania.
Jak zrobić krem z pieczonych pomidorów?
Sposób przygotowania:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umyj pomidory, przekrój je na pół i ułóż przeciętą stroną do góry na blasze.
- Dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz czosnek w łupinkach.
- Skrop całość oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i suszonym oregano. Dokładnie wymieszaj.
- Pomidory piecz przez 35 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią.
- Przełóż upieczone warzywa do garnka. Pamiętaj, aby upieczony czosnek wycisnąć z łupinek.
- Składniki na krem z pieczonych pomidorów zalej bulionem i zagotuj całość przez 5 minut. Płyn wlewaj powoli, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Wedle uznania może być gęsta lub rzadka.
- Zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sposób podania kremu z pieczonych pomidorów
Krem z pieczonych pomidorów najlepiej smakuje na gorąco. Zamiast śmietanki możesz wykorzystać serek wiejski, który nada zupie aksamitnej konsystencji. Gotowy krem z pieczonych warzyw możesz udekorować świeżą bazylią, natką pietruszki lub koperkiem. Zupa świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami, ugotowanym makaronem orzo lub brązowym ryżem. W szczególności polecam makaron orzo, który jest zaskakującym kompromisem w sporze, czy do pomidorówki dodawać makaron, czy ryż.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do wykorzystania nadmiaru dojrzałych pomidorów, których zapach może przyprawić o zawrót głowy. Smacznego!