Kruchy, słodki, idealny. Najłatwiejszy placek ze śliwkami, który pokochasz
Najłatwiejszy placek ze śliwkami - przepis
Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia
Liczba porcji: 10-12
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 370 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 220 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 700 g śliwek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Jak zrobić najłatwiejszy placek ze śliwkami?
- Przygotuj składniki. Odmierz składniki suche i masło. Miej pod ręką jajko. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Śliwki przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw.
- Włącz piekarnik i nastaw na 190 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół).
- Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy sól i proszek do pieczenia.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj. Zimne masło ścieraj w misce z mąką na tarce o grubych oczkach, podsypując mąką. Dodaj jajko i zagnieć ciasto - możesz to zrobić ręcznie lub robotem kuchennym.
- Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Jedną włóż na chwilę do lodówki. Drugą rozwałkuj na stolnicy i wyłóż dno blaszki.
- Na ciasto układaj śliwki (skórką do dołu). Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta i zetrzyj na tarce, przykrywając nim śliwki.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Jeżeli chcesz, posyp je cukrem pudrem. Idealne do kawy i herbaty. Smacznego!
Najłatwiejszy placek ze śliwkami - awaryjne ciasto do zadań specjalnych
Niezapowiedziani goście? Brak siły do pieczenia skomplikowanych ciast, ale ochota na coś słodkiego do kawy? A może nie masz pomysłu, co zrobić ze śliwkami od sąsiadki? Tutaj z odsieczą pojawia się przepis na najłatwiejszy placek ze śliwkami. Do jego przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych składników, w 15 minut trafi do piekarnika, a ty w czasie, kiedy się piecze, możesz umyć włosy, pomalować paznokcie albo ogarnąć mieszkanie przed wizytą gości.
To proste ciasto najlepiej smakuje do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Świetnie komponuje się także z bitą śmietaną, kulką lodów waniliowych lub lekko kwaśnym jogurtem greckim. Możesz podawać go zarówno na deser, jak i jako słodkie śniadanie. Śliwki nadają ciastu przyjemną kwaskowatość, a złocista kruszonka sprawia, że każdy kawałek rozpływa się w ustach.