Kup ciasto francuskie i upiecz banalnie prostą kremówkę z jabłkami
W tym artykule:
Tradycyjna kremówka przygotowywana jest na bazie ciasta parzonego. Tego samego, które jest podstawą do zrobienia ptysi i domowych eklerów. Kremówkę możesz także zrobić bez pieczenia, używając herbatników. Ja proponuję prosty sposób na kremówkę z ciasta francuskiego z dodatkiem kawałeczków kwaśnych jabłek.
To ciasto jest niezwykle proste i dadzą sobie z nim radę nawet początkujący domowi cukiernicy. Jedyna trudność tkwi w upieczeniu blatów ciasta francuskiego i ubiciu śmietany na puszystą masę. Schłódź śmietankę w lodówce przed ubijaniem, aby uniknąć powstania masła. Pozostałe kroki nie wymagają wielkiego doświadczenia, ani uwagi. Poznaj przepis na kremówkę z ciasta francuskiego z jabłkami.
Kremówka z ciasta francuskiego - przepis z dodatkiem jabłek
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny schładzania w lodówce.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 3-4 jabłka,
- 500 ml śmietanki 36 procent,
- 2 opakowania galaretki cytrynowej (po 75 g),
- 1 łyżeczka cukru do smaku.
Jak zrobić kremówkę z ciasta francuskiego?
Sposób przygotowania:
- Na początku wyjmij z lodówki dwa opakowania ciasta francuskiego.
- Rozwiń po jednym na jedną blaszkę. Jeden blat ciasta nakłuj gęsto widelcem, drugi natnij na równe prostokąty.
- Upiecz oba płaty ciasta w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto francuskie się piecze obierz jabłka ze skórki i je drobno pokrój.
- Przerzuć je na patelnię i praż, aż puszczą sok. Jeśli jest go za mało, wlej około 120 ml wody.
- Zagotuj, zdejmij patelnię z ognia i dodaj dwa opakowania galaretki cytrynowej.
- Szybko wymieszaj, aby galaretka się rozpuściła i odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę przelej do metalowej misy miksera i ubijaj przez 7 minut na średnich obrotach. Powinna podwoić objętość, zgęstnieć, a w trakcie miksowania powinny zostawać na niej charakterystyczne wzorki.
- Do ubitej śmietanki dodawaj po jednej łyżce wystudzone jabłka z galaretką. Mieszaj aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Upieczone blaty ciasta francuskiego wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
- Blat nakłuty widelcem ułóż na spodzie formy do pieczenia. Możesz go ewentualnie przyciąć.
- Następnie wypełnij go kremem śmietankowym z jabłkami i ułóż na wierzchu prostokąty upieczonego ciasta.
- Kremówkę z ciasta francuskiego wstaw do schłodzenia do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Taka domowa kremówka z jabłkami znakomicie sprawdza się podana na urodziny, imieniny, rodzinne uroczystości lub spotkania z koleżankami przy kawie. Smacznego!