Leczo z kiełbasą i cukinią. Sprawdzony, domowy przepis
Przepis na domowe leczo z kiełbasą i cukinią
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5-6
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 cukinie (ok. 1 kg),
- 3 papryki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g kiełbasy (np. podwawelska, suszona),
- 1 łyżka oleju,
- ok. 700 g passaty pomidorowej z butelki,
- sól i pieprz (do smaku),
- 2 łyżeczki papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (można pominąć, jeżeli nie masz, ale warto dodać),
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Jak zrobić domowe leczo z kiełbasą i cukinią?
- Przygotuj warzywa kiełbasę i przyprawy. Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę, a cukinię w plastry. Kiełbasę obierz i pokrój w plasterki. Odmierz przyprawy i przełóż do małej miseczki.
- W dużym, szerokim garnku podgrzej olej. Dorzuć cebulę i zeszklij ją na średnim ogniu.
- Do garnka dodaj plastry kiełbasy i smaż przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 5 minut, co chwilę mieszając. Możesz lekko podkręcić ogień.
- Teraz przypraw: wsyp sól, pieprz, wszystkie papryki oraz oregano.
- Dodaj cukinię i smaż całość jeszcze 5 minut.
- Do gotowej gazy leczo wlej passatę pomidorową, wymieszaj, zagotuj. Przykryj garnek i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z pieczywem, najlepiej świeżym i chrupiącym. Smacznego!
Z czym podawać domowe leczo z kiełbasą i cukinią?
Leczo to danie uniwersalne – smakuje świetnie samo w sobie, ale możesz je też połączyć z dodatkami, które sprawią, że to jednogarnkowe danie będzie jeszcze bardziej syte i smakowite. Możesz je podać tak jak na Węgrzech – ze świeżym pieczywem. Chrupiąca bułka, pajda chleba czy bagietka świetnie zbierają sos. Możesz nimi dosłownie wyczyścić talerz! Jeżeli akurat nie masz pod ręką świeżego pieczywa, możesz wziąć to czerstwe i przygotować grzanki czosnkowe. Idealnie przełamują smak leczo z kiełbasą i cukinią.
Również ryż sprawdzi się tutaj doskonale – szczególnie dla dzieci, a w wersji mniej oczywistej kasze różnego rodzaju (bulgur, jaglana, kuskus czy kasza gryczana). Do leczo pasują też ziemniaki – i te gotowane, i te z wody, jak i pieczone w piekarniku. Na wierzchu możesz też położyć usmażone jajko z płynnym żółtkiem lub posypać je serem feta lub parmezanem.