Na deser przygotuj ciasto sypane z gruszkami
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na skomplikowane wypieki? Poznaj przepis, który od lat ratuje Martę, zaradną gospodynię i mistrzynię domowych wypieków. Oto ciasto sypane z gruszkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak proste może być pieczenie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | SMarina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Ciasto sypane z gruszkami - przepis na deser
Liczba porcji: 8-10 kawałków.
Czas przygotowania: 65 minut (w tym 45 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 450),
- 1 szklanka cukru (możesz użyć mniej, jeśli wolisz mniej słodkie),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 150 g zimnego masła,
- 1 kg twardych gruszek (np. konferencji)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki bułki tartej.
Jak zrobić ciasto sypane z gruszkami?
- Najpierw w dużej misce połącz mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki za pomocą łyżki lub trzepaczki. Upewnij się, że proszek do pieczenia jest równomiernie rozprowadzony.
- Podziel mieszankę na trzy równe części.
- Następnie umyj i obierz gruszki.
- Usuń gniazda nasienne i pokrój gruszki w małą kostkę lub zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Przełóż gruszki do miski, skrop sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu i wymieszaj z cynamonem, jeśli go używasz.
- Rozgrzej piekarnik do 180° C z opcją grzania góra-dół.
- Przygotuj formę do pieczenia (ok. 20×30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na dno formy równomiernie wysyp pierwszą część mieszanki sypkiej.
- Posyp tę warstwę 2 łyżkami bułki tartej. Bułka tarta wchłonie nadmiar soku z gruszek.
- Wyłóż połowę przygotowanych gruszek na warstwę sypką.
- Posyp gruszki drugą częścią mieszanki sypkiej i bułką tartą.
- Na koniec rozłóż pozostałe gruszki i wysyp trzecią część sypkich składników.
- Zimne masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta, równomiernie pokrywając całą powierzchnię. Masło możesz też pokroić w cienkie płatki.
- Wstaw ciasto sypane z gruszkami do nagrzanego piekarnika.
- Ciasto piecz przez 45 minut. Będzie gotowe, gdy wierzch stanie się rumiany i chrupiący.
- Wyjmij sypane ciasto z gruszkami z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie zarówno ciepłe, jak i na zimno.
Zachęcam cię do przygotowania tego prostego przepisu. Zobaczysz, że to idealny sposób na użycie niezbyt dojrzałych gruszek bez spędzania kilku godzin w kuchni. Gwarantuję, że sypkie ciasto z gruszkami na stałe zagości w repertuarze jesiennych przysmaków. Smacznego!