Nie kupuj, zrób lepsze! Przepis na domowe herbatniki
Herbatniki to jedne z najprostszych i najbardziej wszechstronnych ciastek, jakie możesz przygotować samodzielnie. Ich krucha konsystencja, delikatnie maślany smak i łatwość wykonania powodują, że świetnie pasują zarówno na samodzielną przekąskę, jak i bazę do wielu deserów.
Podstawowy przepis opiera się na kilku składnikach, które często już masz w kuchni, czyli takich jak mąka (pszenną z powodzeniem można zastąpić ryżową, orkiszową, jaglaną, a nawet gryczaną dla wersji bezglutenowej), gęsty jogurt typu skyr, miękkie masło, naturalny słodzik bez kalorii i odrobina soli. Wariant z mąką ryżową daje lżejszą i bardziej chrupiącą wersję, idealną także dla osób z nietolerancją glutenu.
Gotowe herbatniki można jeść same, przełamać smakiem dżemu, miodu czy domowego masła orzechowego, albo wykorzystać w bardziej rozbudowanych przepisach. Doskonale sprawdzają się w roli bazy kremu herbatnikowego, spodów do serników na zimno, zdrowych batoników lub domowego Raffaello. To także świetny dodatek do śniadaniowych misek, musów owocowych czy twarożków.
Przygotowanie tych ciasteczek zajmuje około 15 minut, a po upieczeniu wystarczy je ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świeżość zachowują nawet przez 2–3 tygodnie. To wszystko powoduje, że są nie tylko zdrową, ale i praktyczną przekąską, idealną do zabrania do pracy, szkoły czy w podróż.
Domowe herbatniki to prosty sposób na zdrowszą alternatywę sklepowych słodyczy, bez zbędnych dodatków, konserwantów i cukru. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz mieć ochotę je upiec.Jak zrobić domowe herbatniki? Poznaj prosty przepis na dietetyczne herbatniki!
Składniki na domowe herbatniki (około 8-12 sztuk):
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 5 łyżek (50 g)
- Jogurt naturalny skyr – 2 łyżeczki (30 g)
- Masło 83% – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Sól
Przygotowanie domowych herbatników:
Krok 1: W miseczce umieść mąkę, słodzik, masło w temperaturze pokojowej, jogurt i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej odrobinę zimnej wody.
Krok 2: Ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Umieść w lodówce na około 1 godzinę.
Krok 3: Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 2-3 mm. Wykrawaj ciastka (foremką lub nożykiem) i układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj małe odstępy między każdym ciastkiem.
Krok 4: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 10-12 min, aż do delikatnego zarumienienia.
Krok 5: Zostaw do przestudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.