Niebiańskie ciasto z jeżynami. Przepis z lekką bezą
To apetyczne ciasto da ci wszystko, czego możesz oczekiwać od letniego deseru. Spód to delikatny biszkopt, na nim ułożona jest warstwa jeżyn i wierzch udekorowany jest chrupiącą bezą. Zachęcam cię, aby upiec go na spotkanie przy kawie i poczuć ogromną satysfakcję, kiedy po pierwszym kęsie usłyszysz rozkoszne mlaśnięcia i wyrazy zachwytu od gości.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Angelika Mostova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Niebiańskie ciasto z jeżynami - przepis z lekką bezą
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 30 minut + 45 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:Biszkopt:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
- 300 g świeżych jeżyn (lub mrożonych, wcześniej rozmrożonych),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
- 3 białka,
- 150 g drobnego cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Jak zrobić niebiańskie cisto z jeżynami?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół, bez termooobiegu.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Wmieszaj delikatnie żółtka.
- Przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Przelej ciasto biszkoptowe do formy (ok. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz przez 20 minut, aż biszkopt lekko się zarumieni.
- W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj jeżyny. Wymieszaj dokładnie jeżyny z cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozłóż je równomiernie na podpieczonym biszkopcie.
- Następnie zrób bezę. W tym celu ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj po łyżce cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
- Nałóż bezę na warstwę owoców i rozprowadź równomiernie, tworząc delikatne fale.
- Niebiańskie ciasto z jeżynami piecz całość jeszcze 25 minut w 150°C, aż beza stanie się chrupiąca z wierzchu, a w środku lekko piankowa.
- Ostudź ciasto powoli w uchylonym piekarniku, aby beza nie popękała.
Ten spektakularny wypiek pozwala doświadczyć wyjątkowej harmonii smaku, tworząc zestaw, który daje najwyższy stopień przyjemności. Każdy kęs sprawia, że chcesz sięgnąć po kolejny kawałek. Upiecz to ciasto i poczuj satysfakcję z efektu swojej pracy. Smacznego!