Pieczone gołąbki idealne na obiad podczas odchudzania
Kapusta, która stanowi jadalne „opakowanie” dla farszu, to warzywo o wyjątkowych właściwościach. Dostarcza witaminę C i K, wspiera układ odpornościowy i krzepliwość krwi, a przy tym jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawarty w niej błonnik poprawia pracę jelit i pomaga utrzymać sytość na dłużej. Pieczenie liści kapusty powoduje, że stają się one delikatniejsze, ale wciąż zachowują charakterystyczny posmak.
Mięso mielone z kurczaka, często wybierane do dań na obiad, zawiera wysoką ilość pełnowartościowego białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Jest źródłem witamin z grupy B, a także minerałów takich jak selen, cynk i fosfor, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. W połączeniu z ziołami i aromatycznym sosem pomidorowym, farsz zyskuje lekko pikantny, wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z pieczoną kapustą.
Ten przepis możesz łatwo dostosować do swoich potrzeb, zmieniając mięso na wołowinę, indyka lub nawet na tofu, a także modyfikując przyprawy i dodatki. To dowód na to, że dieta wcale nie musi być monotonna i może bazować na dobrze znanych potrawach, z nowym, zdrowym akcentem.Jeśli wolisz tradycyjne gołąbki– sprawdź przepis na gołąbki gotowane w sosie pomidorowym.Jak zrobić gołąbki w piekarniku? Poznaj prosty przepis na gołąbki pieczone!
Składniki na pieczone gołąbki:
- Mięso mielone z kurczaka – 1/4 opakowania (100 g)
- Kapusta biała – 2-3 liście liście (100 g)
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (30 g)
- Sól
- Pieprz
- Curry
- Wędzona słodka papryka
- Woda
Przygotowanie pieczonych gołąbków:
Krok 1: W garnku zagotuj wodę. Po chwili włóż umyte liście kapusty. Gotuj około 7-9 min i w tym czasie kilka razy przewracaj je na drugą stronę.
Krok 2: Następnie wyciągnij liście z wrzątku, ostudź i odetnij twarde zgrubienia z każdego liścia (uważaj, aby nie zrobić dziur w liściach).
Krok 3: W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem, curry i wędzoną słodką papryką. Dokładnie wymieszaj i wyrób łyżką.
Krok 4: Nałóż przygotowany farsz z mięsa na każdy liść (ilość rozdziel równomiernie między ilość liści).
Krok 5: Zawiń liście w gołąbki, czyli załóż końcówkę liścia na mięso z jednej strony, następnie załóż boki do środka i zawiń jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
Krok 6: W małym naczyniu żaroodpornym ułóż zawinięte gołąbki łączeniami do dołu. Zalej je wodą mniej więcej do 3/4 wysokości. Dodaj koncentrat i delikatnie rozmieszaj go z wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez około 30-40 min do momentu, aż kapusta będzie miękka a farsz przestanie być surowy. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić kapusty. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę.
Krok 7: Wyciągnij z piekarnika, przełóż na talerz i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.