Placek z brzoskwiniami. Ciasto zrobisz w 15 minut
Masz ochotę na pyszne i świeże, proste do zrobienia ciasto do kawy? Proponuję szybki placek z brzoskwiniami. To ciasto zrobisz w kwadrans, jedną ręką! Nie potrzebujesz nawet miksera, bo ciasta nie trzeba ucierać ani wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki rózgą, a nawet widelcem. To ciasto zawsze wychodzi pulchne i puszyste, a w smaku jest bardzo delikatne. Idealnie pasują do niego soczyste, dojrzałe brzoskwinie. Przekonaj się, jak placek z owocami pięknie pachnie podczas pieczenia. Trudno się powstrzymać, żeby nie zjeść go prosto z piekarnika. Lepiej jednak odczekać aż trochę ostygnie. Podaj je do kawy, herbaty lub na niedzielny deser po obiedzie. Przekonasz się, jak wyśmienicie smakuje to ciasto z brzoskwiniami.
Placek z brzoskwiniami – przepis na szybkie ciasto do kawy
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Porcja: klasyczna tortownica
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 dojrzałe brzoskwinie,
- 4 jajka,
- 1 i ¼ szklanka mąki,
- 1/3 szklanki oleju,
- pół szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła,
- łyżka cukru pudru.
Jak zrobić szybki placek z brzoskwiniami?
- Do miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier zwykły, wanilinowy i jajka. Wymieszałam rózgą na gęstą masę.
- Dolałam olej i ponownie wymieszałam. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać więcej oleju.
- Tortownicę wysmarowałam masłem. Wlałam ciasto.
- Brzoskwinie umyłam, obrałam, wyjęłam pestki. Owoce pokroiłam na plasterki i ułożyłam na cieście.
- Wstawiłam ciasto do piekarnika nastawionego do 180 stopni. Piekłam ok. 30 minut.
- Wyjęłam ciasto i zostawiłam do przestygnięcia.
- Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.