Placki z jabłkami na każdą okazję? Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka
Placki z jabłkami mogą być zdrowe i odżywcze
Placki z jabłkami kojarzą się z wysokokaloryczną potrawą, której dbając o zdrowe i szczupłą sylwetkę, należy bezwzględnie unikać. I pewnie tak jest, jeśli przygotujemy je w tradycyjny babciny sposób, nie oszczędzając cukru, białej mąki i oleju na patelnię, a także zjadając ich pokaźną porcję.
Warto wiedzieć, że szykując placki z jabłkami, można pozamieniać niektóre składniki na zdrowsze, co pozwoli dopasować ich skład, a także kaloryczność do indywidualnych potrzeb. Ponadto, zamiast smażyć na tłuszczu, można przygotować je bez oleju na teflonowej patelni lub upiec w piekarniku. Mają wtedy o wiele mniej kalorii! Poniżej przedstawiamy kilka rad, dzięki którym placki będą mniej kaloryczne i zdrowsze:
- zamiast mąki pszennej oczyszczonej tzw. "białej mąki" dodaj mąkę pełnoziarnistą, owsianą lub migdałową,
- zamiast cukru dodaj jego zamiennik lub naturalny słodzik np. ksylitol, erytrytol, miód lub stewię,
- zamiast cukru pudru do posypania lub słodkiej śmietanki do polania dodaj jogurt naturalny wymieszany z odrobiną miodu lub mus owocowy,
- zamiast dżemu z dużą zawartością cukru - mus owocowy lub świeże owoce.
Seniorka nie miała szans na ucieczkę. Policjanci wbiegli w kłęby dymu
Przepisy na placki z jabłkami w wersji fit, bezglutenowej i wegańskiej
Placki z jabłkami można przygotować w kilku wersjach. Przestawiamy zdecydowanie najlepsze przepisy na placki z jabłkami dla każdego. W galerii znajdują się receptury na tradycyjne racuchy z jabłkami na drożdżach, aromatyczne placuszki dla dbających o sylwetkę i tych, którzy powinni unikać mleka i jajek. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!
RADA: Wiadomo, że dwie gospodynie robiąc z tego samego przepisu, uzyskają nieco inny efekt. Dlatego, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie - dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste rozwodnij je mlekiem. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.