Polacy uwielbiają zbierać kurki. Z czym można je pomylić?
Jak wygląda kurka?
Młode kurki mają kapelusze wypukłe, często prawie półkuliste. W miarę dojrzewania kapelusze stają się większe, lekko wklęsłe, a u dorosłych owocników przybierają kształt lejkowaty z delikatnie pofalowanymi brzegami. Warto pamiętać, że kurki wyróżniają się żółtą barwą, od delikatnie bladożółtej po głębszą, rdzawożółtą. Spód pieprznika jadalnego pokrywają charakterystyczne blaszki, które rozciągają się od nóżki do brzegu kapelusza, zwykle w barwie zbliżonej do kapelusza i trzonu.
Grzyby te nie tylko zachwycają smakiem, ale też mają wiele wartości odżywczych. Są źródłem naturalnej witaminy C. Ponadto kurki dostarczają sporo potasu oraz witaminy D2 (ergokalcyferolu), która ułatwia współpracę grzyba z drzewem w symbiozie mykoryzowej, a u ludzi wspiera prawidłową gospodarkę wapniową. Zawierają także ergosterol w formie wykazującej działanie grzybobójcze i owadobójcze, co prawdopodobnie chroni je przed szkodnikami.
Podsłuchiwali Pegasusem dziennikarzy? "Kojarzę dwa nazwiska"
Z czym można pomylić kurki?
Kurki często bywają mylone z innymi, podobnymi gatunkami. Jednym z najczęściej wymienianych "sobowtórów" jest lisówka pomarańczowa. Choć na pierwszy rzut oka przypomina kurki, różni się kilkoma cechami. Przede wszystkim jest bardziej smukła i soczyście pomarańczowa, w przeciwieństwie do stosunkowo masywnej kurki. Jej owocnik jest mniej zwarty i bardziej elastyczny, a blaszki odznaczają się cienką strukturą, biegnącą wyraźnie po trzonie.
Lisówka rośnie w podobnych miejscach co kurka, na pniach, starym drewnie czy w glebie leśnej, co zwiększa ryzyko pomyłki podczas zbiorów. Jednak jej wygląd i konsystencja są charakterystyczne - w przeciwieństwie do kurki, lisówka pomarańczowa jest znacznie mniej zbita i sprężysta (nie ma sztywności, którą charakteryzują się kurki). Podczas zbierania grzybów warto więc zwracać uwagę na szczegóły.
Lisówki pomarańczowej, niekiedy mylonej z kurką, czyli pieprznikiem jadalnym nie powinno się pod żadnym pozorem jeść. Spożycie tego grzyba w większych ilościach może wywołać typowe objawy zatrucia grzybami, takie jak nudności, wymioty, bóle brzucha i inne dolegliwości. Dzieje się tak, ponieważ grzyb zawiera arabitol, związek zaliczany do alkoholi cukrowych, który może powodować symptomy zatrucia.
Kto nie powinien jeść kurek?
Kurki są grzybami trudnymi do strawienia, ponieważ ich ścianki komórkowe zawierają chitynę, która sprawia, że pozostają dłużej w przewodzie pokarmowym. Z tego powodu nie są zalecane dla osób starszych, dzieci do około 7. roku życia oraz dla osób z problemami trawiennymi.
A co z osobami cierpiącymi na dnę moczanową? Choć w diecie przy dnie moczanowej należy ograniczać spożycie grzybów, kurki są pod tym względem łagodniejsze, zawierają znacznie mniej związków purynowych niż wiele innych gatunków.