Racuchy ruchańce. Przepis inspirowany kuchnią regionalną

Racuchy ruchańce to tradycyjne drożdżowe placuszki znane w województwie warmińsko-mazurskim. Mój przepis jest luźną inspiracją domowego przysmaku. Zrobisz je w mniej niż godzinę, a efektem będą puszyste, lekko słodkie i idealne na podwieczorek.
Racuchy ruchańceDomowe racuchy ruchańce zawdzięczają swoją nazwę drożdżom, które poruszają ciasto.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | SMarina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

W zależności od regionu te drożdżowe placuszki noszą różne nazwy. Najpopularniejsze z nich są ruchanki podawane na Kaszubach i Kociewiu z odrobiną syropu z buraków cukrowych znanych w regionie pod nazwą fjut.

Racuchy ruchańce - przepis inspirowany kuchnią regionalną

Liczba porcji: 4 (ok. 12-14 racuchów).

Czas przygotowania: 1 godzina (w tym czas wyrastania ciasta).

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka letniego,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić racuchy ruchańce?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozpuść drożdże w letnim mleku z dodatkiem cukru. Odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować.
  2. Dodaj przesianą mąkę pszenną, jajko i sól. Wyrób ciasto łyżką lub mikserem z hakiem, aż będzie gładkie.
  3. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Racuchy ruchańce rozgrzej olej na patelni.
  5. Nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż racuchy ruchańce na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku.
  7. Tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco zaraz po smażeniu.

Jeśli chcesz, aby ruchańce były wilgotniejsze, możesz dorzucić do ciasta pokrojone jabłko. Jednak pamiętaj, że w tradycyjnych ruchańcach tego się nie robi. Szczególnie polecam je, gdy chcesz zrobić dania kuchni regionalnej. To prosty przepis, który możesz wykorzystać zarówno na słodkie śniadanie, jak i na szybki deser. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrocław: Kuchnie Świata na placu Nowy Targ. Setki smaków i zapachów
Wrocław: Kuchnie Świata na placu Nowy Targ. Setki smaków i zapachów
Chojnice: Poezje Jana Kochanowskiego w Miejskiej Bibliotece Publicznej
Chojnice: Poezje Jana Kochanowskiego w Miejskiej Bibliotece Publicznej
Siostry, które zrewolucjonizowały szachy. Świat je podziwiał
Siostry, które zrewolucjonizowały szachy. Świat je podziwiał
Bolechowo: Kąpiel w pianie i plecak ewakuacyjny. Piknik "Bezpieczni w powiecie poznańskim"
Bolechowo: Kąpiel w pianie i plecak ewakuacyjny. Piknik "Bezpieczni w powiecie poznańskim"
Drobnice: Auto wpadło do stawu. Nie żyją dwie osoby
Drobnice: Auto wpadło do stawu. Nie żyją dwie osoby
Kielce: Anita Werner i Michał Kołodziejczyk. Spotkanie autorskie w ramach Festiwalu Herlinga-Grudzińskiego
Kielce: Anita Werner i Michał Kołodziejczyk. Spotkanie autorskie w ramach Festiwalu Herlinga-Grudzińskiego
PKP sprzedaje mieszkania w woj. śląskim. Ceny są okazyjne
PKP sprzedaje mieszkania w woj. śląskim. Ceny są okazyjne
Sparta Kazimierza Wielka - Stal Kraśnik 0:4 w Betclic 3.Lidze. Dramat naszego klubu. Problemy organizacyjne przełożyły się na grę. Co dalej?
Sparta Kazimierza Wielka - Stal Kraśnik 0:4 w Betclic 3.Lidze. Dramat naszego klubu. Problemy organizacyjne przełożyły się na grę. Co dalej?
Rzejowice: Dożynki 2025. Święto plonów gminy Kodrąb
Rzejowice: Dożynki 2025. Święto plonów gminy Kodrąb
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza. Od gulaszu z dzika po pajdy ze smalcem
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza. Od gulaszu z dzika po pajdy ze smalcem
Zostawiła męża i dzieci. Znaleziono ją po 62 latach
Zostawiła męża i dzieci. Znaleziono ją po 62 latach
Łódź: W Teatrze Logos premiera spektaklu, a w galerii wystawa obrazów
Łódź: W Teatrze Logos premiera spektaklu, a w galerii wystawa obrazów