Racuchy ruchańce. Przepis inspirowany kuchnią regionalną
Racuchy ruchańce to tradycyjne drożdżowe placuszki znane w województwie warmińsko-mazurskim. Mój przepis jest luźną inspiracją domowego przysmaku. Zrobisz je w mniej niż godzinę, a efektem będą puszyste, lekko słodkie i idealne na podwieczorek.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | SMarina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W zależności od regionu te drożdżowe placuszki noszą różne nazwy. Najpopularniejsze z nich są ruchanki podawane na Kaszubach i Kociewiu z odrobiną syropu z buraków cukrowych znanych w regionie pod nazwą fjut.
Racuchy ruchańce - przepis inspirowany kuchnią regionalną
Liczba porcji: 4 (ok. 12-14 racuchów).
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym czas wyrastania ciasta).
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka letniego,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić racuchy ruchańce?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozpuść drożdże w letnim mleku z dodatkiem cukru. Odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować.
- Dodaj przesianą mąkę pszenną, jajko i sól. Wyrób ciasto łyżką lub mikserem z hakiem, aż będzie gładkie.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Racuchy ruchańce rozgrzej olej na patelni.
- Nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż racuchy ruchańce na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku.
- Tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco zaraz po smażeniu.
Jeśli chcesz, aby ruchańce były wilgotniejsze, możesz dorzucić do ciasta pokrojone jabłko. Jednak pamiętaj, że w tradycyjnych ruchańcach tego się nie robi. Szczególnie polecam je, gdy chcesz zrobić dania kuchni regionalnej. To prosty przepis, który możesz wykorzystać zarówno na słodkie śniadanie, jak i na szybki deser. Smacznego!