Racuchy ruchańce. Przepis inspirowany kuchnią regionalną

Racuchy ruchańce to tradycyjne drożdżowe placuszki znane w województwie warmińsko-mazurskim. Mój przepis jest luźną inspiracją domowego przysmaku. Zrobisz je w mniej niż godzinę, a efektem będą puszyste, lekko słodkie i idealne na podwieczorek.
Racuchy ruchańceDomowe racuchy ruchańce zawdzięczają swoją nazwę drożdżom, które poruszają ciasto.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | SMarina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

W zależności od regionu te drożdżowe placuszki noszą różne nazwy. Najpopularniejsze z nich są ruchanki podawane na Kaszubach i Kociewiu z odrobiną syropu z buraków cukrowych znanych w regionie pod nazwą fjut.

Racuchy ruchańce - przepis inspirowany kuchnią regionalną

Liczba porcji: 4 (ok. 12-14 racuchów).

Boli od samego patrzenia. Rower aż wyrzuciło w powietrze

Czas przygotowania: 1 godzina (w tym czas wyrastania ciasta).

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka letniego,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić racuchy ruchańce?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozpuść drożdże w letnim mleku z dodatkiem cukru. Odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować.
  2. Dodaj przesianą mąkę pszenną, jajko i sól. Wyrób ciasto łyżką lub mikserem z hakiem, aż będzie gładkie.
  3. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Racuchy ruchańce rozgrzej olej na patelni.
  5. Nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż racuchy ruchańce na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku.
  7. Tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco zaraz po smażeniu.

Jeśli chcesz, aby ruchańce były wilgotniejsze, możesz dorzucić do ciasta pokrojone jabłko. Jednak pamiętaj, że w tradycyjnych ruchańcach tego się nie robi. Szczególnie polecam je, gdy chcesz zrobić dania kuchni regionalnej. To prosty przepis, który możesz wykorzystać zarówno na słodkie śniadanie, jak i na szybki deser. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt