Rydze po ropicku. Gospodynie praktykują ten przepis od pokoleń

Trwają rydzowe żniwa. Prawdą jest, że rude kapelusze mają specyficzny smak, który po prostu trzeba lubić, gdy więc jedni się krzywią, inni eksperymentują i robią je na naście sposobów. Szczytem kulinarnego kunsztu są rydze kiszone. Tego jednak nie każda gospodyni się podejmuje, a przepis często stanowi tajemnicę. W rydzowych przetworach specjalizują się niemal wszyscy mieszkańcy Ropicy Górnej. I wedle zapewnień, mimo iż receptur na rydze są setki i to bardzo podobnych do siebie, to te ropickie są najlepsze, a co najważniejsze - zostały wypraktykowany przez pokolenia.
Kuchnia polska - kiszone rydzeKuchnia polska - kiszone rydze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov
Halina Gajda

O wyższości rydzów po ropicku, czyli z Ropicy Górnej (nie mylić z Ropicą Polską!) przekonuje nas Katarzyna Tokarz, mieszkanka wsi, ale też ich smakoszka. W domowej spiżarni ma kilkadziesiąt słoików z rydzami we wszelkich odmianach, a receptura na nie została wypraktykowana przez kilka pokoleń gospodyń.

- Są doskonałą przystawką, ale można je też zjeść z wędliną. W obiadowych daniach też się sprawdzą - mówi z przekonaniem. - Gustują w nich panowie, zwłaszcza gdy spotkają się, by pogadać o tym i owym - dodaje ze znaczącym uśmiechem.

Już Mickiewicz o rydzach pisał...

Bądźmy szczerzy - grzybobranie to nasz sport narodowy. I to od wieków. Dotyczy to nie tylko borowików i prawdziwków, ale i rydzów jak najbardziej. Zresztą, o nich rozpisywał się sam Adam Mickiewicz, wieszcz narodowy. W trzeciej księdze "Pana Tadeusza" tak stoi:

Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem. Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy, I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy, Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory...

Katarzyna Tokarz z uporem twierdzi, że najlepsze rydze rosą w lasach wokół Ropicy Górnej. Z gospodynią, która jest dodatkowo sołtyską, nie wchodzi się w spory: skoro tam są najlepsze, to tak najwyraźniej jest. Zresztą, pani Katarzyna na swoje słowa ma dowody. I zaprowadza gości do ogrodu sąsiadki, gdzie w trawniku wokół pni iglastych wysokich drzew rośnie łan rydzów. Nawet to lasu iść nie trzeba.

- No niedobrze się stało, że takie duże urosły. Trzeba je było zebrać dużo wcześniej. Idealnie by się zamarynowały - komentuje z udawaną powagą. - Ale spokojnie, straty nie będzie i na pewno ich tutaj nie zostawimy. Nawet jeśli są trochę przerośnięte. Na sałatkę rydzową będą doskonałe - zapewnia.

Rydzów zbieranie to dopiero początek

Samo rydzobranie może być formą relaksu, bo szum drzew, śpiew ptaków, ostatnie odgłosy przyrody, która powoli szykuje się do zimowego snu, ale czyszczenie kapeluszy z igliwia, resztek liści może z lekka osłabić. Zwłaszcza gdy ma się do obrania kilka koszy rydzów. Najgorsze jest to, że tu nie ma żadnego sposobu na skróty: w zmywarce wypłukać nie sposób, pod prysznicem ani tyle. Zostaje miska, nożyk i sztuka za sztuką...

- Sprawdzić dokładnie trzeba każdą, czy nie ma robaków, piachu, ziemi - instruuje.

Do rydzów po ropicku niezbędny jest koncentrat pomidorowy, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, olej, ocet. Ale prawdziwa tajemnica tkwi w tym, że się je gotuje na kaflowej kuchni. Takiej wiecie, co nie ma żadnej rurki z gazem ani kabla z prądem, ale "chodzi" na drewno. I ono robi to ciepło, które rydze tak lubią, gdy się smażą albo gotują.

Rude kapelusze bez konkretnego przepisu

Co w tym najlepsze, nie ma żadnego konkretnego przepisu, takiego, w którym ingrediencje są szczegółowo opisane. Lubisz dużo cebuli? Dajesz, tyle, ile sam uważasz? Wolisz przewagę grzybów? Żaden problem! Ma być bardzo pomidorowo? Nic nie stoi na przeszkodzie.

- Najważniejsza jest pasteryzacja - podkreśla pani Katarzyna. - Obowiązkowo 40 minut - dodaje.

Jest jeszcze jedna kwestia, a mianowicie czy do rydzowej sałatki kroi się tylko kapelusze, czy nóżki również.

- Sprawę rozwiązuje sama natura - zaczyna tajemniczo gospodyni. - Jeśli rok obfituje w rydze, to można zrobić po pańsku - tylko kapelusze. Gdy jednak z grzybami krucho - wykorzystuję całe - wyjaśnia szczerze.

Rydze po ropicku

  • 2 kg rydzów
  • 5 dużych cebul
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżka soli, około 10-12 ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych

Rydze umyć, pokroić w paski, wrzucić do gotującej się wody na około dziesięć minut. Dokładnie odcedzić, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym. Pokrojoną w piórka cebulkę zeszklić na oleju. Ugotować zalewę, dodać cebulkę rydze oraz koncentrat pomidorowy. Gotować przez kilka minut. Gorące nakładać do słoika. Pasteryzować.

Wybrane dla Ciebie
Piła: W piątek odbył się XXVIII Nocny Bieg Charytatywny
Piła: W piątek odbył się XXVIII Nocny Bieg Charytatywny
Strzelce Krajeńskie: Złodziej odjechał busem pełnym pieczywa
Strzelce Krajeńskie: Złodziej odjechał busem pełnym pieczywa
Łódź: Konwent Burmistrzów i Wójtów Ziemi Piotrkowskiej za nami
Łódź: Konwent Burmistrzów i Wójtów Ziemi Piotrkowskiej za nami
Piła: 1 listopada - Jak dojechać na Cmentarz Komunalny
Piła: 1 listopada - Jak dojechać na Cmentarz Komunalny
Podkarpacie: Ponad 332 tysiące Polaków zaszczepiło się przeciw COVID-19. Tutaj chętnych niewielu
Podkarpacie: Ponad 332 tysiące Polaków zaszczepiło się przeciw COVID-19. Tutaj chętnych niewielu
Kielce: Spektakularna akcja policji. Pochwycili kobietę, która uciekała z Polski
Kielce: Spektakularna akcja policji. Pochwycili kobietę, która uciekała z Polski
Biała Podlaska: 23-latek zatrzymany za uprawę i posiadanie marihuany
Biała Podlaska: 23-latek zatrzymany za uprawę i posiadanie marihuany
Pow. Bieszczadzki: Podając się za kontrolera próbował okraść sklep
Pow. Bieszczadzki: Podając się za kontrolera próbował okraść sklep
Na diecie też możesz jeść makaron. Wybór jest ogromny
Na diecie też możesz jeść makaron. Wybór jest ogromny
Piotrków Trybunalski: Ślubowanie w Szkole Podstawowej nr 12
Piotrków Trybunalski: Ślubowanie w Szkole Podstawowej nr 12
Zielona Góra: Pierwszy dzień Move Festival 2025 za nami
Zielona Góra: Pierwszy dzień Move Festival 2025 za nami
Niedalino: Strażacy z OSP otrzymali nowy samochód oraz łódź
Niedalino: Strażacy z OSP otrzymali nowy samochód oraz łódź