Stres, pot, presja czasu i kulinarne wyzwania - kucharze z całej Polski rywalizowali o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. Znamy zwycięzcę!

Krzysztof Klimaszewski z Piaseczna przed Kamilem Tomczakiem z Kalisza i Przemysławem Szwakiem z Wrocławia - oto wyniki 10. edycji konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku. O ten tytuł rywalizowało w Dolsku 12 kucharzy z całej Polski. Ich pracy przyglądało się i oceniało jej efekty surowe jury pełne uznanych szefów kuchni.
Wielkopolski Kucharz RokuWśród wielkopolskich kucharzy biorących udział w konkursie najlepiej wypadł Kamil Tomczak z restauracji Belle Epoque w Kaliszu, który zajął drugie miejsce.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Szymon Paź
Szymon Paź
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Wielkopolski Kucharz Roku
[1/4] Krzysztof Klimaszewski z restauracji Brasserie Selgros w Piasecznie zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025 i puchar Prezydenta Poznania (za zdjęciu jeden z uczestników konkursu). Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Szymon Paź

Boli od samego patrzenia. Rower aż wyrzuciło w powietrze

Piękna pogoda towarzyszyła uczestnikom i widzom tegorocznej edycji konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku w Villi Natura nad Jeziorem Dolskim Wielkim. Rywalizujący kucharze musieli się mocno napocić, by zaimponować dziewięciu jurorom konkursu.

Wielkie wyzwanie dla rywalizujących kucharzy

- Pierwszy jest smak, drugi wygląd, a trzecia technika - wyjaśnia nam kryteria oceny Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni od ponad 30 lat związany z Polską, po raz dziesiąty juror Wielkopolskiego Kucharza Roku. - Konkurs jest bardzo trudny. Uczestnicy są bardzo zdenerwowani - bardzo ambitni i działają pod presją czasu. Przygotowanie kaczki na sposób niepolski - czyli krótko, aby mięso było wciąż różowe - stanowi dla wielu wyzwanie. Ale jestem zadowolony z poziomu.

Magdalena Ossowska, szefowa kuchni karczmy Górecznik w Antoninie, wcześniej pracująca w gwiazdkowej restauracji Yosh w Stuttgarcie, dodała:

- To konkurs, duże wyzwanie, jest więc stres. Do tego przystawka jest wegańska - można ją pięknie podać, ale bardzo trudno wyciągnąć z niej magię. Ale poziom jest wysoki. Co najważniejsze uczestnicy nie boją się używać i łączyć smaków innych, niż wszyscy znają na co dzień.

Wyniki konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025

Ostatecznie tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku i puchar Prezydenta Poznania trafił w ręce Krzysztofa Klimaszewskiego z restauracji Brasserie Selgros w Piasecznie, drugie miejsce zajął Kamil Tomczak z restauracji Belle Epoque w Kaliszu, a trzecie - Przemysław Szwak z restauracji Modra we Wrocławiu.

Dalsza część tekstu pod galerią.

Znikające konkursy kulinarne

Choć gastronomia w Polsce przeżywa wielki rozkwit - gotują dla nas coraz lepiej wykształceni i doświadczeni kucharze i szefowie kuchni, a warte polecenia restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu nie tylko w metropoliach - zanikają prężne dawniej konkursy kulinarne.

Wielkopolski Kucharz Roku, pierwszy w Polsce po transformacji ustrojowej, jest jednym z kilku ostatnich. Jeszcze przed pandemią było ich w całej Polsce kilkanaście, a ich organizatorzy walczyli zawzięcie, by ich zwycięzca mógł wziąć udział w Kulinarnym Pucharze Polski, jaki odbywał się w Poznaniu na targach Polagra. Ale nawet ten najważniejszy konkurs w Polsce - którego laureat mógł startować w eliminacjach do legendarnego międzynarodowego Bocuse d'Or - został w 2024 r. decyzją Międzynarodowych Targów Poznańskich zakończony.

- Dzięki konkursom kulinarnym kucharze się rozwijają, uczą się. Nawet jeśli przyjadą na konkurs i nie wygrają, to na pewno podpatrzą, co robi ktoś inny, zobaczą jak coś przygotowują konkurenci - tłumaczy Tomasz Purol, poznaniak, obecnie szef kuchni sopockiej restauracji White Marlin, a w przeszłości szef kuchni restauracji hotelu Blow Up Hall w Starym Browarze w Poznaniu i finalista Top Chefa.

Kurt Scheller zwraca uwagę, że kucharze biorący udział w konkursach - pod okiem krytycznego jury i pod presją czasu - lepiej gotują potem w sytuacjach stresowych w normalnej pracy. Dla niego występy w konkursach, nagrody, medale - to też ważna rekomendacja w CV kucharza.

Wielkopolski konkurs od 25 lat

Pierwszy konkurs na Wielkopolskiego Kucharza Roku odbył się w 2000 r. z inicjatywy dyrektorki hotelu Park w Poznaniu, Barbary Surmy.

- Środowisko kucharzy było wówczas bardzo zamknięte, każdy w swojej bańce, nikt z nikim się nie kontaktował - wspomina pani Barbara, która choć na emeryturze, wciąż wspiera jego organizację.

Poważne zmiany nastąpiły w latach 2013-2014, po śmierci Rafała Jelewskiego, utalentowanego szefa kuchni, jednego z dwóch polskich finalistów Bocuse d'Or w historii, szefa kuchni hotelu Park i bliskiego współpracownika pani Barbary. Od 2014 r. organizacją konkursu zajmuje się Joanna Ochniak, poznanianka, jurorka międzynarodowych konkursów kulinarnych. Obecnie o tytuł walczą kucharze z całego kraju.

- Utrzymaliśmy go w duchu promocji kuchni wielkopolskiej. Zawsze pojawiają się składniki tradycyjne dla regionu. W tym roku była to kaczka, w ubiegłym świnka złotnicka. Do tego dołożyliśmy elementy zrównoważonej gastronomii - bardzo ważnego trendu we współczesnej kuchni - opowiada organizatorka.

Konkurs promuje nie tylko wielkopolską kuchnię, ale też samą Wielkopolskę - nie odbywa się wyłącznie w Poznaniu, ale w całym regionie.

- Marzyłam, że Poznań stanie się stolicą polskiej kuchni, tak jak Lyon - ze względu na finał Bocuse d'Or - światowej. Zmagania kucharzy na takim poziomie ogląda tam niesamowita publiczność, to jak mistrzostwa świata w piłce nożnej - opowiada Barbara Surma. Przyznaje jednak, że wobec skasowania przez MTP Kulinarnego Pucharu Polski, spełnienie tego marzenia może być dla niej trudne.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: wydawca@glos.com. Dołącz do naszego kanału na Facebooku 

Wybrane dla Ciebie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt