WAŻNE
TERAZ

E-papierosy nie dla nieletnich. Prezydent podpisał zakaz

Stres, pot, presja czasu i kulinarne wyzwania - kucharze z całej Polski rywalizowali o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. Znamy zwycięzcę!

Krzysztof Klimaszewski z Piaseczna przed Kamilem Tomczakiem z Kalisza i Przemysławem Szwakiem z Wrocławia - oto wyniki 10. edycji konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku. O ten tytuł rywalizowało w Dolsku 12 kucharzy z całej Polski. Ich pracy przyglądało się i oceniało jej efekty surowe jury pełne uznanych szefów kuchni.
Wielkopolski Kucharz RokuWśród wielkopolskich kucharzy biorących udział w konkursie najlepiej wypadł Kamil Tomczak z restauracji Belle Epoque w Kaliszu, który zajął drugie miejsce.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Szymon Paź
Szymon Paź
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Wielkopolski Kucharz Roku
[1/4] Krzysztof Klimaszewski z restauracji Brasserie Selgros w Piasecznie zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025 i puchar Prezydenta Poznania (za zdjęciu jeden z uczestników konkursu). Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Szymon Paź

Piękna pogoda towarzyszyła uczestnikom i widzom tegorocznej edycji konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku w Villi Natura nad Jeziorem Dolskim Wielkim. Rywalizujący kucharze musieli się mocno napocić, by zaimponować dziewięciu jurorom konkursu.

Wielkie wyzwanie dla rywalizujących kucharzy

- Pierwszy jest smak, drugi wygląd, a trzecia technika - wyjaśnia nam kryteria oceny Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni od ponad 30 lat związany z Polską, po raz dziesiąty juror Wielkopolskiego Kucharza Roku. - Konkurs jest bardzo trudny. Uczestnicy są bardzo zdenerwowani - bardzo ambitni i działają pod presją czasu. Przygotowanie kaczki na sposób niepolski - czyli krótko, aby mięso było wciąż różowe - stanowi dla wielu wyzwanie. Ale jestem zadowolony z poziomu.

Magdalena Ossowska, szefowa kuchni karczmy Górecznik w Antoninie, wcześniej pracująca w gwiazdkowej restauracji Yosh w Stuttgarcie, dodała:

- To konkurs, duże wyzwanie, jest więc stres. Do tego przystawka jest wegańska - można ją pięknie podać, ale bardzo trudno wyciągnąć z niej magię. Ale poziom jest wysoki. Co najważniejsze uczestnicy nie boją się używać i łączyć smaków innych, niż wszyscy znają na co dzień.

Wyniki konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025

Ostatecznie tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku i puchar Prezydenta Poznania trafił w ręce Krzysztofa Klimaszewskiego z restauracji Brasserie Selgros w Piasecznie, drugie miejsce zajął Kamil Tomczak z restauracji Belle Epoque w Kaliszu, a trzecie - Przemysław Szwak z restauracji Modra we Wrocławiu.

Dalsza część tekstu pod galerią.

Znikające konkursy kulinarne

Choć gastronomia w Polsce przeżywa wielki rozkwit - gotują dla nas coraz lepiej wykształceni i doświadczeni kucharze i szefowie kuchni, a warte polecenia restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu nie tylko w metropoliach - zanikają prężne dawniej konkursy kulinarne.

Wielkopolski Kucharz Roku, pierwszy w Polsce po transformacji ustrojowej, jest jednym z kilku ostatnich. Jeszcze przed pandemią było ich w całej Polsce kilkanaście, a ich organizatorzy walczyli zawzięcie, by ich zwycięzca mógł wziąć udział w Kulinarnym Pucharze Polski, jaki odbywał się w Poznaniu na targach Polagra. Ale nawet ten najważniejszy konkurs w Polsce - którego laureat mógł startować w eliminacjach do legendarnego międzynarodowego Bocuse d'Or - został w 2024 r. decyzją Międzynarodowych Targów Poznańskich zakończony.

- Dzięki konkursom kulinarnym kucharze się rozwijają, uczą się. Nawet jeśli przyjadą na konkurs i nie wygrają, to na pewno podpatrzą, co robi ktoś inny, zobaczą jak coś przygotowują konkurenci - tłumaczy Tomasz Purol, poznaniak, obecnie szef kuchni sopockiej restauracji White Marlin, a w przeszłości szef kuchni restauracji hotelu Blow Up Hall w Starym Browarze w Poznaniu i finalista Top Chefa.

Kurt Scheller zwraca uwagę, że kucharze biorący udział w konkursach - pod okiem krytycznego jury i pod presją czasu - lepiej gotują potem w sytuacjach stresowych w normalnej pracy. Dla niego występy w konkursach, nagrody, medale - to też ważna rekomendacja w CV kucharza.

Wielkopolski konkurs od 25 lat

Pierwszy konkurs na Wielkopolskiego Kucharza Roku odbył się w 2000 r. z inicjatywy dyrektorki hotelu Park w Poznaniu, Barbary Surmy.

- Środowisko kucharzy było wówczas bardzo zamknięte, każdy w swojej bańce, nikt z nikim się nie kontaktował - wspomina pani Barbara, która choć na emeryturze, wciąż wspiera jego organizację.

Poważne zmiany nastąpiły w latach 2013-2014, po śmierci Rafała Jelewskiego, utalentowanego szefa kuchni, jednego z dwóch polskich finalistów Bocuse d'Or w historii, szefa kuchni hotelu Park i bliskiego współpracownika pani Barbary. Od 2014 r. organizacją konkursu zajmuje się Joanna Ochniak, poznanianka, jurorka międzynarodowych konkursów kulinarnych. Obecnie o tytuł walczą kucharze z całego kraju.

- Utrzymaliśmy go w duchu promocji kuchni wielkopolskiej. Zawsze pojawiają się składniki tradycyjne dla regionu. W tym roku była to kaczka, w ubiegłym świnka złotnicka. Do tego dołożyliśmy elementy zrównoważonej gastronomii - bardzo ważnego trendu we współczesnej kuchni - opowiada organizatorka.

Konkurs promuje nie tylko wielkopolską kuchnię, ale też samą Wielkopolskę - nie odbywa się wyłącznie w Poznaniu, ale w całym regionie.

- Marzyłam, że Poznań stanie się stolicą polskiej kuchni, tak jak Lyon - ze względu na finał Bocuse d'Or - światowej. Zmagania kucharzy na takim poziomie ogląda tam niesamowita publiczność, to jak mistrzostwa świata w piłce nożnej - opowiada Barbara Surma. Przyznaje jednak, że wobec skasowania przez MTP Kulinarnego Pucharu Polski, spełnienie tego marzenia może być dla niej trudne.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: wydawca@glos.com. Dołącz do naszego kanału na Facebooku 

Wybrane dla Ciebie

Tratwa seksu. Eksperyment, który wymknął się spod kontroli
Tratwa seksu. Eksperyment, który wymknął się spod kontroli
Czereśnie ze świętokrzyskiego sadu na bazarach w Kielcach. Dorodne owoce cieszą się dużym zainteresowaniem. Jakie ceny?
Czereśnie ze świętokrzyskiego sadu na bazarach w Kielcach. Dorodne owoce cieszą się dużym zainteresowaniem. Jakie ceny?
Na rynku akcji rollercoaster. W centrum uwagi był Orlen
Na rynku akcji rollercoaster. W centrum uwagi był Orlen
Fit Bounty bez pieczenia i cukru. Idealne na małą słodką przerwę
Fit Bounty bez pieczenia i cukru. Idealne na małą słodką przerwę
Kobieta, która nie śpi od 40 lat? Niezwykły przypadek z Chin zaskoczył lekarzy
Kobieta, która nie śpi od 40 lat? Niezwykły przypadek z Chin zaskoczył lekarzy
Częstochowa: Wały Dwernickiego z nowym asfaltem. Ruszają prace, możliwe utrudnienia od poniedziałku
Częstochowa: Wały Dwernickiego z nowym asfaltem. Ruszają prace, możliwe utrudnienia od poniedziałku
Okazałe i piękne kamienice w Krakowie czekają na fachowców, którzy przywrócą im blask. Trwają przetargi
Okazałe i piękne kamienice w Krakowie czekają na fachowców, którzy przywrócą im blask. Trwają przetargi
Przed nami długi weekend. Policjanci z Radomska ostrzegają. Słoneczna pogoda nie zwalnia z myślenia
Przed nami długi weekend. Policjanci z Radomska ostrzegają. Słoneczna pogoda nie zwalnia z myślenia
Wójt Jacek Rogoziński z absolutorium i wotum zaufania. Tak zdecydowali radni
Wójt Jacek Rogoziński z absolutorium i wotum zaufania. Tak zdecydowali radni
Oficjalnie: FC Barcelona ogłosiła transfer bramkarza. Joan Garcia dołączył do drużyny Hansiego Flicka
Oficjalnie: FC Barcelona ogłosiła transfer bramkarza. Joan Garcia dołączył do drużyny Hansiego Flicka
Szczyrk wprowadza opłatę dla turystów. Miasto nie radzi sobie z kosztami śmieci, tłokiem i utrzymaniem infrastruktury
Szczyrk wprowadza opłatę dla turystów. Miasto nie radzi sobie z kosztami śmieci, tłokiem i utrzymaniem infrastruktury
Śmiertelne potrącenie w Żarach. Do tragedii doszło na ulicy Katowickiej. Droga jest zablokowana
Śmiertelne potrącenie w Żarach. Do tragedii doszło na ulicy Katowickiej. Droga jest zablokowana