Szwedzki pomysł na obiad: Ziemniaki a'la Hasselback
Ziemianki Hasselback - skąd się wzięły. Co to za danie?
Jak głosi jedna z historii, po raz pierwszy ziemniaki Hasselback zostały podane ponad 200 lat temu w skromnej restauracji Hasselbacken w Szwecji. Z kolei według innej wersji danie w 1953 roku wymyślił młody kucharz Leif Elisson z Värmland (także pracujący w restauracji Hasselbacken). Dopiero wtedy zyskało ono popularność w Szwecji, gdzie ziemniaki Hasselback były podawane na śniadanie z chlebem, a potem stało się sławne na całym świecie.
Ziemianki Hasselback - z czym podawać?
Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów - w zależności od preferencji. Sprawdzą się jako osobne danie, podane na ciepłym półmisku, z którego goście mogą samodzielnie nakładać sobie odpowiednie porcje. Aby były aromatyczne można je posypać świeżymi ziołami lub zaserwować z sosem tatarskim.
To miejsce przeżywa wielkie oblężenie. Tłoczą się i marzną, aby wszystko zobaczyć
Ziemniaki a la Hasselback [PRZEPIS]
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 sztuki kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- świeży majeranek
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki. Ostrym nożem nacinamy prawie do końca. Uważamy, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę kroimy w plasterki. Z majeranku odrywamy listki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co kilka szczelinek czosnek. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 w naczyniu żaroodpornym przez około godziny (aż ziemniaki będą miękkie)