Tak smakuje Polska! 25 sierpnia to Dzień Polskiej Żywności
Wzrost znaczenia polskiej branży spożywczej
Z raportu "Geopolityka na talerzu" z czerwca 2025 roku, przygotowanego przez Bank Pekao, wynika, że polska branża spożywcza jest jedną z najszybciej rozwijających się w Unii Europejskiej. W 2024 roku Polska była jednym z głównych filarów wspierających rozwój sektora żywnościowego w Europie. Naturalne zasoby, wzajemna pasja ludzi oraz inwestycje łączące najnowsze techniki z tradycyjnymi recepturami plasują nasz kraj na czołowych pozycjach w rankingu europejskim.
Polska żywność odpowiada na potrzeby współczesnych konsumentów, którzy coraz częściej wybierają produkty zdrowe, naturalne oraz wytwarzane metodami szanującymi środowisko. Dzięki dbałości o najwyższe standardy produkcji polskie sery, wędliny, miody oraz świeże owoce i warzywa zyskują sobie zwolenników nie tylko w kraju, ale również za granicą.
- Kontrola jakości na każdym etapie produkcji jest dla nas najwyższym priorytetem, dlatego nieustająco pracujemy nad unowocześnianiem naszej linii produkcyjnej. Dzięki odpowiednim inwestycjom oraz zaangażowaniu naszych pracowników w ostatnich latach znacząco zwiększyliśmy wydajność przetwórstwa mleka, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych norm jakości - zdradza Ewa Polińska z MSM Mońki.
Renesans tradycyjnych produktów
W Polsce obserwuje się wzrost świadomości konsumenckiej dotyczący zdrowego odżywiania, co sprawia, że różne rodzaje kasz zyskują na popularności. Przypominają o tym stare, lecz wciąż aktualne powiedzenie: "jesteś tym, co jesz". Kasze od pokoleń są nieodłącznym elementem polskiej kuchni i doskonale komponują się z mięsem i warzywami.
Jaglanka, jęczmienna, gryczana i manna - oto niektóre z wielu rodzajów kasz, które goszczą na polskich stołach od wieków. Z ich udziałem powstają tradycyjne potrawy, takie jak krupnik, kasza ze skwarkami, placki, a także kisiel gryczany, popularny zwłaszcza na Podlasiu i Kresach.
Podlasie - serce polskiego przemysłu mleczarskiego
Wschodnia Polska, a szczególnie Podlasie, jest kluczowym obszarem w produkcji mleka i wyrobów mlecznych. Region ten szczyci się obecnością czołowych polskich spółdzielni mleczarskich, słynących z doskonałej jakości serów inspirowanych szwajcarskimi i holenderskimi tradycjami.
Podlaskie ziemie charakteryzują się nieskażonym środowiskiem, co sprzyja produkcji naturalnych serów, posiadających unikalny smak i aromat. Tradycja serowarstwa na tym obszarze sięga średniowiecza i do dziś odmiany serów z Podlasia cieszą się uznaniem zarówno w kraju, jak i poza jego granicami.
- Tradycyjne podlaskie produkty mleczne wytwarzane są wyłącznie z naturalnych składników: mleka podpuszczki, soli i bakterii fermentacji mlekowej. Hodowlą krów w Dolinie Biebrzy zajmują się niemal wszyscy lokalni rolnicy, a tutejsi przetwórcy w niczym nie ustępują europejskim koncernom. Naszą siłą jest współpraca i partnerskie relacje oraz szacunek do tego, co najcenniejsze, czyli mleka od hodowanych tutaj krów. Tworzymy charakterystyczne i cenione przez koneserów sery inspirowane naszym regionem, czego znakomitym przykładem jest ser Nadbiebrzański - mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.
Kulinarny symbol polskiej gościnności
Jedzenie to nieodłączny element kultury i tożsamości każdego narodu, a polska kuchnia jest tego doskonałym przykładem. Wzbogacona wpływami różnych kultur, polska gastronomia łączy tradycję z nowoczesnością. Pierogi są jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli polskiej gościnności i kulinarnym skarbem narodowym.
Każdy region Polski ma swoją wyjątkową wersję tej potrawy. Tradycyjne przepisy uwzględniają wykorzystanie lokalnych składników jak kasze czy sery, a nowoczesne wariacje czerpią inspirację z kuchni orientalnych. Podstawowe ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki i wody, ale dla uzyskania lepszej konsystencji można dodać olej lub masło.