To danie było hitem barów mlecznych. Oto przepis na kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne – klasyk PRL
Kotlety jajeczne to kulinarna klasyka barów mlecznych z czasów PRL – proste, tanie i niezwykle smaczne danie, które często gościło na piątkowych stołach ze względu na post. Dziś wracają do łask jako pomysł na szybki, sycący obiad bez mięsa. Delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz – idealne z ziemniakami i surówką, ale także jako samodzielna potrawa. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na kotlety jajeczne!
Klasyczne kotlety jajeczne – przepis
Wykonanie kotletów jajecznych jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilę. Najważniejsze jest to, by dokładnie obtoczyć je w panierce – wtedy będą idealnie chrupiące.
Kotlety jajeczne – składniki
- 5-6 ugotowanych na twardo jajek (zależnie od ich wielkości),
- 1 surowe jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Kotlety jajeczne – przygotowanie
Ugotowane jajka należy drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem. Następnie do masy dodajemy jedno surowe jajko oraz bułkę tartą, tak by masa była odpowiednio gęsta. Formujemy kotleciki, obtaczamy je dokładnie w bułce tartej oraz przekładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Kotlety jajeczne – tricki kulinarne
Klasyczne kotlety jajeczne są pyszne, ale ich smak można dodatkowo wzbogacić różnymi dodatkami oraz sosami. Dzięki temu zawsze można je przyrządzić w nieco inny sposób, a przepis nigdy nam się nie znudzi! W naszej galerii znajdziesz garść kulinarnych tricków i pomysłów na nietypowe sposoby serwowania kotletów jajecznych. Twoja rodzina na pewno będzie nimi zachwycona.