To połączenie nigdy się nie nudzi. Feta i pomidory w nowej odsłonie
Zapiekankę z fetą i pomidorami możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i mikrofalówce, obie metody sprawdzą się doskonale. Pod wpływem ciepła ser delikatnie się rozpływa, więc tworzy kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z miękkimi, soczystymi pomidorami. Do tego świeże zioła, oliwa z oliwek i ewentualnie odrobina pieprzu. To wystarczy, by poczuć smak Grecji na własnym talerzu.
Pomidory nie tylko dodają naturalną słodycz i kwasowość, ale też są źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza, który pomaga neutralizować wolne rodniki i wspiera ochronę komórek. Oprócz tego dostarczają błonnik, który wspomaga trawienie oraz potas i brom, pierwiastka wpływającego korzystnie na układ nerwowy i redukcję napięcia.
Feta, tradycyjny grecki ser o wyrazistym smaku, wytwarzany jest najczęściej z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Ma zwartą, ale kremową konsystencję i około 40% tłuszczu, więc jest sycąca, a jednocześnie doskonale komponuje się z warzywami. Zawiera sporo wapnia, białka oraz witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i utrzymanie zdrowych kości.
To danie z serem feta świetnie sprawdzi się też w formie bazy do dalszych eksperymentów. Możesz dodać oliwki, paprykę, cebulę, ciecierzycę, a nawet upieczoną dynię lub cukinię. Podane z pieczywem lub grillowaną pitą, stanowi kompletny i pożywny posiłek gotowy w kilkanaście minut.Jak zrobić ser feta z pomidorami? Poznaj prosty przepis na pomidory z serem feta!
Składniki na ser feta z pomidorami:
- Ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- Pomidor – 1 średnia sztuka (180 g)
- Ocet balsamiczny – 1 łyżka (6 g)
- Pieprz
- Oregano / Suszona bazylia
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia, mięta)
Przygotowanie sera feta z pomidorami:
Krok 1: Pomidora umyj, osusz i pokrój w dość grube plastry (usuń twarde, zielone części z środka). Ser pokrój w plastry.
Krok 2: W małym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę pomidorów. Równomiernie posyp szczyptą przypraw. Następnie ułóż warstwę sera i również posyp przyprawami. Powtarzaj czynności do zużycia składników.
Krok 3: MIKROFALÓWKA: Naczynie włóż do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Wyciągnij, gdy pomidor będzie miękki a ser delikatnie rozpuszczony.PIEKARNIK: Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 20 min. Wyciągnij, gdy pomidor będzie miękki a ser delikatnie rozpuszczony.
Krok 4: Skrop octem balsamicznym i opcjonalnie posyp świeżymi ziołami.