Upraż owoce i stwórz najlepszą owsiankę z jabłkami na start
W tym artykule:
Nocna owsianka z jabłkami i orzechami laskowymi to pyszny sposób na zaoszczędzenie czasu o poranku. Wystarczy płatki owsiane wraz z nasionami szałwii hiszpańskiej namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Warto też sięgać o rozgrzewające i pachnące przyprawy. Szczególnie polecamy mielony cynamon i imbir. Zamiast jabłek w tym przepisie można zastosować śliwki.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki i etapy przygotowania owsianki z jabłkami
Owsianka z jabłkami - prosty przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut + moczenie płatków przez noc w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 20 g płatków owsianych,
- 5 g nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
- 120 ml wody,
- opcjonalnie: 50 ml mleka lub napoju roślinnego z orzechów np.: migdałów, lub orzechów laskowych,
- 1 jabłko,
- 10 g masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 30 g prażonych orzechów laskowych.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania owsianki z jabłkami
Jak zrobić owsiankę z jabłkami?
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane i nasiona chia wsyp do szklanki i dokładnie wymieszaj.
- Następnie zalej je wodą i wstaw do lodówki na noc, a przynajmniej na 4 godziny.
- Po tym czasie wlej nocną owsiankę do garnka i podgrzej. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, dolej napój roślinny lub mleko.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozpuść masło, a następnie wsyp plastry jabłka. Owoce dopraw cynamonem i imbirem i praż na patelni, aż zmiękną i się zarumienią.
- Orzechy laskowe rozkrusz w moździerzu lub drobno pokrój nożem.
- Owsiankę wlej do miski, ułożyć na wierzchu uprażone jabłka i rozkruszone orzechy laskowe.
- Gotową owsiankę z jabłkami wedle uznania oprósz z wierzchu cynamonem, polej miodem albo posyp cukrem trzcinowym.
Dodatki do owsianki z jabłkiem
Nocna owsianka z jabłkiem i cynamonem będzie smakować urozmaicona różnymi pestkami. Jesienią i zimą warto posypać owsiankę uprażonymi pestkami słonecznika, białym sezamem lub drobno pokrojonymi pestkami dyni. Ponadto jabłka można wymieszać z innymi sezonowymi owocami. Warto zwrócić uwagę na soczyste gruszki oraz korzennie przyprawione śliwki. Poza sezonem można korzystać z mrożonych owoców jagodowych lub wiśni z kompotu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: