Zamknij lato w słoikach. Wegetariańska konserwa z bakłażanów

Masz ochotę na smak lata w środku zimy? Skorzystaj z tanich warzyw i zrób już teraz domową konserwę z bakłażanów. Ta aromatyczna mieszanka duszonych warzyw w sosie pomidorowym to idealny dodatek do makaronu, ryżu czy kanapek – bez sztucznych konserwantów i z prostych składników. Wystarczy kilka słoików, świeże warzywa i trochę cierpliwości. Po odpowiedniej pasteryzacji możesz cieszyć się tym pysznym dodatkiem nawet przez rok.

Roasted vegetables sauceDomowa konserwa z bakłażanów jest idealna do kanapek, makaronu i gulaszy.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Mariha-kitchen/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk

Konserwa z bakłażanów – przepis

Czas przygotowania: ok. 1 godzina 45 minut (w tym smażenie, duszenie i pasteryzacja)
Liczba porcji: ok. 4 małe słoiki (po 300-350 ml każdy)
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów,
  • 4 cebule,
  • 20-3 marchewki,
  • 1 seler (korzeń),
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra czerwona papryka w proszku.

Ksiądz wprost o dekoracjach na grobach. "Niesiemy tony zniczy"

Jak zrobić konserwę z bakłażanów?

  1. Wszystkie warzywa umyj i obierz – oprócz bakłażana, którego możesz zostawić ze skórką, jeśli jest młody i jędrny. Większe lub starsze okazy warto obrać.
  2. Bakłażany pokrój w plastry grubości mniejszej niż 1 cm. Cebulę pokrój w piórka, marchew i seler w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej część oleju i obsmaż plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor. Odłóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Na drugiej patelni lub w dużym garnku podsmaż cebulę, marchewkę i seler na reszcie oleju. Duś przez ok. 10 minut.
  5. Do garnka z warzywami dodaj bakłażany i przecier pomidorowy. Całość podgrzej, przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Gotuj razem jeszcze przez 5-10 minut.
  6. Gotową mieszankę przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 50 minut we wrzątku (temperatura ok. 100 stopni Celsjusza). Woda w garnku powinna lekko wrzeć przez cały czas.

  • Tak przygotowaną konserwę z bakłażanów możesz przechowywać do 12 miesięcy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni, piwnicy lub szafce z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Po otwarciu słoika konserwę przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 5-7 dni.
  • Jeśli chcesz przedłużyć trwałość konserwy z bakłażanów do ponad roku, możesz powtórzyć pasteryzację następnego dnia (tzw. tyndalizacja).

Do czego używać konserwy z bakłażanów?

Konserwa z bakłażanów to świetny dodatek do dań głównych. Pasuje do kaszy, ryżu czy makaronu. Sprawdzi się zarówno do dań bezmięsnych, jak i w towarzystwie mięs (np. gulaszu). Może być ciepłą przekąską jedzoną z pieczywem, składnikiem domowego wrapa, pity lub kanapki z hummusem, a także bazą do warzywnego gulaszu lub sosu do spaghetti.

Uwaga:Jeśli po otwarciu słoika wyczuwasz nieprzyjemny zapach, widzisz pienienie, śluz, pleśń lub zmętnienie – nie jedz! W domowych konserwach z warzyw zawsze istnieje ryzyko botulizmu, dlatego tak ważne są: prawidłowe pasteryzowanie, szczelność i przechowywanie w chłodzie.

Wybrane dla Ciebie
Zielona Góra: 19-latek kupił opla, założył kradzione tablice i jeździł bez prawa jazdy
Zielona Góra: 19-latek kupił opla, założył kradzione tablice i jeździł bez prawa jazdy
Łódź: Chodniki w Łodzi. Dla osób z niepełnosprawnością to wyzwanie
Łódź: Chodniki w Łodzi. Dla osób z niepełnosprawnością to wyzwanie
Leszno: Przy ulicy Gajowej powstały nowe mieszkania komunalne
Leszno: Przy ulicy Gajowej powstały nowe mieszkania komunalne
​Gdańsk: Wieczorny spacer po ZOO. Potrzebne ciepłe ubrania i latarki. Będzie można skorzystać z noktowizorów. Obowiązują zapisy
​Gdańsk: Wieczorny spacer po ZOO. Potrzebne ciepłe ubrania i latarki. Będzie można skorzystać z noktowizorów. Obowiązują zapisy
Strupin Duży: Konkurs i koncert. Ku pamięci poetki Pauliny Hołysz
Strupin Duży: Konkurs i koncert. Ku pamięci poetki Pauliny Hołysz
Łubno Szlacheckie: Złodzieje z łomem i siekierą w rękach policji. Ukradli 30 tys. zł i papierosy z wiejskiego sklepu
Łubno Szlacheckie: Złodzieje z łomem i siekierą w rękach policji. Ukradli 30 tys. zł i papierosy z wiejskiego sklepu
Za dwa dni fani Pillars of Eternity dostaną to, na co czekali od ponad 10 lat. Obsidian w końcu podał konkrety dotyczące pożądanej funkcji
Za dwa dni fani Pillars of Eternity dostaną to, na co czekali od ponad 10 lat. Obsidian w końcu podał konkrety dotyczące pożądanej funkcji
Zielona Góra: Kolejne zaginięcie 14-latka. Szukać go policja
Zielona Góra: Kolejne zaginięcie 14-latka. Szukać go policja
Warszawa: Strażacy 45 minut wycinali z wraku kierowcę BMW
Warszawa: Strażacy 45 minut wycinali z wraku kierowcę BMW
Toruń: Od średniowiecza po II wojnę światową. Historia Jordanek na nowej wystawie w CSW
Toruń: Od średniowiecza po II wojnę światową. Historia Jordanek na nowej wystawie w CSW
Krajanka: Audi wypadło z drogi i uderzyło w drzewo. Ranny kierowca
Krajanka: Audi wypadło z drogi i uderzyło w drzewo. Ranny kierowca
Lublin: Centrum Onkologii z nowym sprzętem do rehabilitacji
Lublin: Centrum Onkologii z nowym sprzętem do rehabilitacji