Zupa grzybowa z pęczakiem. Tajemnica smaku tkwi w soku z kiszonki
W tym artykule:
Klasyczna zupa grzybowa często podawana jest z makaronem. W zestawieniu z pęczakiem, czyli rodzajem tradycyjnej kaszy jęczmiennej z subtelną kwasowością soku z kiszonych ogórków, zupa zyskuje głębię i niepowtarzalny charakter. Idealny przepis do eksperymentowania z niecodziennymi składnikami. Ten przepis jest nie tylko pyszny, ale także prosty do zrobienia. Poradzisz sobie z nim nawet jako kulinarny debiutant lubiący smakowite eksperymenty w kuchni.
Seniorka nie miała szans na ucieczkę. Policjanci wbiegli w kłęby dymu
Zupa grzybowa z pęczakiem - przepis na Boże Narodzenie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów leśnych,
- 100 g kaszy pęczak,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 korzeń małego selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 120 ml soku z kiszonych ogórków,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany 18 procent,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- szczypta soli i pieprz do smaku,
- posiekany koperek do dekoracji.
Jak zrobić zupę grzybową z pęczakiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku namocz suszone grzyby w ciepłej wodzie przez około 30 minut, a następnie odcedź nad garnkiem.
- Zostaw wodę z moczenia grzybów, która ma intensywny smak.
- Kaszę pęczak przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj startą na tarce marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż warzywa przez 5 minut, aż lekko zmiękną.
- Do garnka z podsmażonymi warzywami dodaj grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz bulion.
- Dolej wodę z moczenia grzybów i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Po 20 minutach dodaj do zupy ugotowany pęczak oraz wlej sok z kiszonych ogórków. Możesz wlewać go powoli i próbować. Dzięki temu osiągniesz kwaśny smak odpowiadający twoim gustom.
- Dopraw solą i pieprzem i gotuj kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.
- Zupę grzybową z pęczakiem serwuj na gorąco udekorowaną posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.
Mam nadzieję, że ten wyjątkowy przepis uruchomi twoją wyobraźnię i będziesz częściej korzystał z połączenia nieoczywistych składników. Nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, ani znajomości technik, aby cieszyć się wyjątkowym posiłkiem. Smacznego!