Jarmark Wojewódzki w Łodzi 2025: Związek KGW Ziemi Opoczyńskiej wśród laureatów konkursu "Smaki Regionu". Na scenie Lanberry
Prawie 100 wystawców na Jarmarku Wojewódzkim w Łodzi
Podczas tej wyjątkowej imprezy można było poznać Łódzkie wszystkimi zmysłami – były regionalne potrawy, występy zespołów ludowych, a także niemal 100 wystawców prezentujących bogactwo kulturalne naszego województwa.
Jarmark wystartował w samo południe. Na rynku Manufaktury stanęły namioty wystawców m.in. twórców ludowych, rękodzielników i producentów tradycyjnej żywności. Była również bogata i bezpłatna strefa dla dzieci z dmuchańcami, watą cukrową i animacjami. A to wszystko przy dźwiękach regionalnej muzyki ludowej, bo na scenie – przed gwiazdą wieczoru, czyli Lanberry – zaprezentowało się aż 10 zespołów i orkiestr dętych z każdej części Łódzkiego.
Wśród wystawców było wiele KGW oraz producentów regionalnej, tradycyjnej żywności. Ich stoiska kusiły pierogami z różnorodnym farszem, żurkiem na prawdziwym zakwasie, rzemieślniczymi serami czy domowymi przetworami. Smaki i aromaty przyciągały gości jarmarku a produkty oraz potrawy błyskawicznie znikały.
Smaki Regionów i "Perła Smaków" dla Związku KGW Ziemi Opoczyńskiej
Część KGW i producentów regionalnej żywności wzięła udział w wojewódzkim etapie konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów” organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wystawcy – uczestnicy tych przepysznych zmagań rywalizowali w dwóch głównych kategoriach: potrawy i regionalny produkt żywnościowy.
Na laureatów obu kategorii, oprócz atrakcyjnych nagród finansowych czekały nominacje to tytułu „Perły smaków” i wyjazd na targi do Poznania, gdzie we wrześniu odbędzie się finał konkursu.
W pierwszej kategorii, gdzie trzeba było przygotować przystawkę oraz danie główne - zmierzyło się 11 uczestników. Decyzją komisji konkursowej pierwsze miejsce przypadło Restauracji Rajskie Manu – Cynamon Sp. z o.o. za gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami i kluski żelazne z wędzonym twarogiem i domowym smalcem.
Drugą nagrodę zgarnęło Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy Trzy Stawy z pow. zgierskiego za smalec z kaczki z mięsnymi skwarkami i knedle z truskawkami na zasmażanej kapuście.
Trzecie – Związek Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej, który jako przystawkę przygotował serowe kąski, a jako danie główne wiejską bombę smaków. I to właśnie opoczyńskie bomby oraz gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami i kluski żelazne z wędzonym twarogiem i domowym smalcem będą reprezentować Łódzkie podczas finału konkursu.
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
W drugiej kategorii o nagrody i tytuł najlepszego regionalnego produktu żywnościowego walczyło 37 wystawców. Komisja oceniała ich wyroby w 11 podkategoriach (m.in. produkty mięsne, owocowe, mleczne, napoje) i przyznała 11 nagród głównych.
Otrzymały je: szynka żarnowicka z nogą (Masarnia Żarnowickie Smaki), płat z pstrąga w ziołach (Paweł Szymczak), masło ekstra z Głuchowa (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Głuchowa), lody Kamienie Pingwin (Wytwórnia Lodów Rzemieślniczych Pingwin z Kłudzic), miód nektrowy lipowy z Grabicy (Pasieka Dobre Nasze Łukasz Woźniak), miód faceliowy (Pasieka Wędrowna „Miody Ługowskich”, Jarosław Ługowski), dmosiński dżem z malin (Łukasz Ceroń), zakwas łowicki z buraków kiszonych (Łowickie Sady, Jadwiga Zabost), chleb żytni Szadkowski (GSSCh w Szadku), Bio sok 100% z czarnej porzeczki z (Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna) oraz pasztet z gęsi pieczonej z jabłkiem i cebulą (Joanna Bachanek – Nasza kaczka).
Z kolei do Poznania pojadą: szynka żarnowicka z nogą z Masarni „Żarnowickie Smaki”, masło ekstra od OSM w Głuchowie, twarożek kanapkowy sernikowy „Mój ulubiny” ze Spółdzielni Dostawców Mleka z Wielunia, zakwas łowicki z buraków kiszonych z Łowickich Sadów Jadwigi Zabost, chleb żytni Szadkowski wypieczony GSSCh z Szadku, Bio sok 100% z czarnej porzeczki z Tłoczni Soków Owocowych VERO Dariusza Kuny, lody Kamienie Pingwin z Wytwórni Lodów Rzemieślniczych Pingwin z Kłudzic (Blanka Strzelczyk) oraz miód nektarowy lipowy z Grabicy z pasieki „Dobre nasze” Łukasza Woźniaka.
Na scenie Jarmarku Wojewódzkiego zespoły z powiatu opoczyńskiego
Jarmark Wojewódzki był także ucztą dla ducha. Na scenie zaprezentowało się aż 10 zespołów ludowych oraz regionalnych orkiestr dętych. Publiczność bawiła się razem z Zespołem Ludowym Piliczanie, Dziecięcym Zespołem Pieśni i Tańca KUNICZANKA, Zespołem Ludowym "Ale Babki" z Drużbic, Orkiestrą Dętą ze Starej Brzeźnicy, Ludowym Zespołem "Niesięcin", Zespołem Ludowym Ziemia Skierniewicka, Amatorskim Zespołem Regionalnym im. Wł. St. Reymonta, Młodzieżową Orkiestrą Dętą „Ogniki”, Regionalnym Zespołem Pieśni i Tańca "Boczki Chełmońskie" oraz z Zespołem Ludowym Ziemi Piotrkowskiej "Piotrkowianie".
W niedzielę na rynku w Manufakturze bawiły się całe rodziny. Na dzieci czekała moc bezpłatnych atrakcji m.in. strzelnica z puszkami, w której można było wygrać gigantyczne maskotki, dmuchańce, warsztaty ludowe, pokazy baniek, malowanie buziek i brokatowych tatuaży. Były animacje oraz smaczne przekąski m.in. wata cukrowa, owoce w czekoladzie, frytki, churrosy, napoje i zakręcone ziemniaczki.
Ostatnim punktem Jarmarku Wojewódzkiego był koncert Lanberry.
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Łódzkiego/Karolina Wojna