Pomorskie: Święto Dyni pełne smaku, muzyki i dobrej zabawy
Na wspólnym stole królowały dania zarówno słodkie, jak i wytrawne - od ciast, tart i deserów, po aromatyczne zupy, zapiekanki i przystawki. Łącznie uczestnicy przygotowali aż 40 potraw - 17 wytrawnych i 23 słodkie! Nie zabrakło też muzycznych akcentów - na scenie wystąpiły zespoły Sami Swoi oraz KidNap, które porwały publiczność do wspólnej zabawy.
W trakcie wydarzenia bytowski oddział Krus przeprowadził cenne szkolenie dotyczące bezpieczeństwa w gospodarstwie rolnym, a także zorganizował konkurs z nagrodami. To ważna inicjatywa, która połączyła edukację z dobrą zabawą i integracją lokalnej społeczności.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Nie zabrakło podziękowań dla wszystkich, którzy przyczynili się do sukcesu imprezy. Organizatorzy dziękowali uczestnikom za przygotowanie potraw, zaangażowanie i wspólnie spędzone wtorkowe popołudnie. Szczególne słowa uznania trafiły do ekipy CMS Tuchomie za pyszną zupę i słodkości do kawy.
Kulminacyjnym punktem wydarzenia było ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego. Nagroda dyrektora GOK Tuchomie trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich "Płomyk" z Tuchomka, które zachwyciło jury smakiem i pomysłowością swoich dań.
W kategorii słodkie potrawy zwyciężyły:
- I miejsce: Magdalena Lew Kiedrowska - tarta dyniowa,
- I miejsce ex aequo: KGW Trzebiatkowa - lody dyniowe,
W kategorii wytrawne dania nagrody otrzymali:
- I miejsce: Sołectwo Trzebiatkowa - bułeczki dyniowe z musem z wątróbki i sosem żurawinowym,
- II miejsce: Brygida Woźniak - tarta dyniowa,
- III miejsce: CMS Tuchomie - dyniowe ratatui z dipem chrzanowo-żurawinowym.
Gratulacje dla wszystkich uczestników i laureatów! Święto Dyni po raz kolejny udowodniło, że wspólne gotowanie, śpiewanie i biesiadowanie potrafią stworzyć niepowtarzalną atmosferę. Dynia - w tylu odsłonach - połączyła mieszkańców gminy, przypominając, że jesień może być naprawdę pyszna, kolorowa i radosna.