Hipoteza "pijanej małpy". Czy szympansy lubią się upijać?
Z badania zawartości etanolu w owocach spożywanych przez naczelne wynika, że te zwierzęta są stale narażone na działanie alkoholu.
Czy szukają owoców o dużej zawartości etanolu?
Nie ustalono, czy szympansy aktywnie poszukują owoców o wysokiej zawartości etanolu. Jednak dostępność etanolu w wielu gatunkach owoców, które jedzą, sugeruje, że alkohol jest elementem ich diety, co za tym idzie - mógł być również częścią diety naszych przodków.
Jeden z autorów badania, Aleksey Maro, powiedział, że szympansy spożywają około 14 gramów czystego etanolu dziennie, co przy ich wadze (około 40 kilogramów) oznacza równowartość alkoholu obecnego w prawie dwóch drinkach.
Maro robił badania w dwóch ośrodkach badawczych nad szympansami - Ngogo w Ugandzie i Ta w Wybrzeżu Kości Słoniowej.
Profesor Robert Dudley z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, powiedział: "Szympansy zjadają dziennie od 5 do 10 proc. swojej masy ciała w postaci dojrzałych owoców, więc nawet niskie stężenia dają wysoką dzienną dawkę" .
Niektórzy badacze nie popierają tej hipotezy
Hipoteza "pijanej małpy" spotkała się ze sceptycyzmem wielu naukowców, którzy twierdzili, że szympansy i inne naczelne nie jedzą sfermentowanych owoców ani nektaru.
Inni jednak mówią o obserwacjach szympansów jedzących sfermentowane owoce, co zaobserwowano na początku roku w Gwinei Bissau.
Co więcej, nie tylko ssaki spożywają dzienną dawkę alkoholu w swojej diecie. Badacze donoszą, że pióra 10 z 17 badanych gatunków ptaków zawierały wtórne metabolity alkoholu, co wskazuje na znaczną zawartość etanolu w ich diecie.