Końskie: Podróżnicy Kasia i Wojtek Grabowscy opowiadali o Japonii w Koneckim Centrum Kultury
Japońskie opowieści w Koneckim Centrum Kultury
Czy sushi to najpopularniejsza potrawa Japończyków? Jaka herbata jest najczęściej parzona? Czy Kraj Kwitnącej Wiśni jest koszmarnie drogi? Co to jest anime i czym najlepiej poruszać się po Japonii? Na te między innymi pytania starali się odpowiedzieć bohaterowie czwartkowego spotkania w Koneckim Centrum Kultury, które zainicjowała i poprowadziła konecka podróżniczka Magdalena Stolarczyk.
Boli od samego patrzenia. Rower aż wyrzuciło w powietrze
Kasia pochodzi ze Skarżyska Kamiennej, Wojtek ze Staszowa. Połączyła ich nie tylko miłość, ale i wielka pasja do podróży, odkrywania innych kultur, smaków, zapachów czy zwyczajów mieszkańców innych krajów. Obecnie para mieszka w Kielcach. Prowadzi jeden z najpopularniejszych blogów. Wojtek napisał książkę pod tytułem "Zrozumieć ramen", w której odkrywa tajemnice jednej z najpopularniejszych japońskich potraw. Wspólnie stworzyli przewodnik "Poznaj Japonię", który swą premierę miał 4 października.
- Mieliśmy tylko jedno spotkanie promujące naszą książkę, w Kielcach, i bardzo kameralne - mówi Wojciech. - Tak więc dziś, w Końskich, to tak naprawdę pierwszy kontakt z publicznością dotyczący także promocji przewodnika.
Publiczność dzięki opowieściom i zdjęciom mogła poznać między innymi japońskie potrawy, ale także uzyskać wiele praktycznych porad począwszy od kupna biletów, wypożyczenia aut, znajdowania hoteli, ale także zwyczajów i zachowań Japończyków, które udawszy się w podróż, powinniśmy uszanować.
Dla chętnych były do nabycia książki "Zrozumieć ramen" i "Poznaj Japonię", na których stronach ich autorzy chętnie składali autografy.
Zobacz zdjęcia ze spotkania: