13 proc. Amerykańskich seniorów jest uzależnionych od jedzenia
Według badania około 13 proc osób w wieku 50 - 80 lat wykazywało w ostatnim roku objawy uzależnienia od przetworzonej żywności. Problem ten częściej dotyczył kobiet niż mężczyzn, zwłaszcza kobiet w wieku 50-64 lat. Odsetek ten był też wyższy wśród osób z nadwagą, czujących się samotnie lub deklarujących zły stan fizyczny lub psychiczny.
Badanie przeprowadzono na Uniwersytecie Michigan. Eksperci wykorzystali zestaw 13 pytań do oceny, jak często seniorzy doświadczają kluczowych objawów uzależnienia od wysoko przetworzonego jedzenia. Objawy te obejmowały m.in. silne łaknienie, brak kontroli nad jedzeniem oraz objawy odstawienia. Na podstawie wyników sugeruje, by podobne kwestionariusze włączyć do rutynowych badań lekarskich, co pomogłoby wykrywać osoby z problematycznym wzorcem jedzenia i kierować je na konsultacje dietetyczne lub do programów wspierających zdrowe nawyki.
Boli od samego patrzenia. Rower aż wyrzuciło w powietrze
Jak zauważają autorzy, choć słowo "uzależnienie" może wydawać się zbyt mocne w kontekście jedzenia, badania dowodzą, iż mózg reaguje na cukier, tłuszcz i skrobię podobnie jak na nikotynę, alkohol czy inne substancje uzależniające. Dlatego osoby z niezdrowymi nawykami żywieniowymi wymagają podobnego wsparcia jak te, które próbują zerwać z paleniem papierosów lub piciem alkoholu.
Za uzależnionych od żywności przetworzonej uznawano tych, którzy zgłaszali co najmniej dwa z jedenastu objawów uzależnienia oraz doświadczali związanego z nimi dyskomfortu lub problemów w życiu codziennym kilka razy w tygodniu. Na tej podstawie ustalono, że 17 proc. osób w wieku 50-64 lat oraz 8 proc. osób w wieku 65-80 lat spełniało kryteria uzależnienia.
Najczęściej zgłaszanym objawem były silne napady łaknienia - 24 proc. uczestników przyznało, że przynajmniej raz w tygodniu odczuwało nieodpartą chęć sięgnięcia po przetworzone jedzenie. Kolejne 19 proc. przyznało, że próbowało ograniczyć jego spożycie, ale bez skutku. U 12 proc. jedzenie powodowało znaczny stres kilka razy w tygodniu lub częściej.
Według dra Jeffrey'a Kullgrena, współautora badań, lekarze powinni lepiej rozumieć, jak uzależnienie od żywności wiąże się z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Zwraca uwagę, że zachowania żywieniowe i głód emocjonalny są zakorzenione w chemii mózgu i genetyce, dlatego niektórzy pacjenci potrzebują profesjonalnego wsparcia - podobnie jak osoby walczące z innymi uzależnieniami.
Na podstawie:
Unhealthy Relationship: Food Addiction Affects 1 in 8 Americans Over 50