22 restauracje z Wrocławia trafiły do przewodnika Michelin. Trzy otrzymały specjalne wyróżnienie. Gdzie się znajdują? Mamy listę
W tym artykule:
Wrocław na mapie przewodnika Michelin. W tych 22 restauracjach zjemy wyjątkowo smacznie
W nowym wydaniu przewodnika znajdą się 22 wyróżnione restauracje z Wrocławia.
– To najlepszy debiut w historii przewodnika Michelin w naszym kraju – podkreśla Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej. – We Wrocławiu aż 22 lokale otrzymały rekomendację. Przypomnę, że na całym świecie jest tylko 20 tysięcy takich restauracji. Serdecznie gratuluję trzem szefowym kuchni, które zdobyły Bib Gourmand – to wyróżnienie gwarantujące doskonałą jakość w stosunku do ceny – dodaje.
Dobrzyniecki podkreśla także znaczenie lokalnych produktów Dolnego Śląska, które – jego zdaniem – miały duży wpływ na sukces wrocławskich restauracji.
Czym jest przewodnik Michelin i co znaczą Gwiazdki Michelin dla restauracji?
Przewodnik Michelin to coroczny przewodnik kulinarny, który ocenia restauracje na całym świecie. Został stworzony przez braci Michelin w 1900 roku i od tego czasu jest uważany za jeden z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych na świecie.
Przewodnik Michelin przyznaje gwiazdki restauracjom, które spełniają określone kryteria, takie jak jakość jedzenia, obsługa, atmosfera i stosunek jakości do ceny. Gwiazdki są przyznawane w skali od jednej do trzech, przy czym trzy gwiazdki oznaczają restaurację absolutnie wyjątkową.
W przewodniku Michelin znajdują się również inne oznaczenia, takie jak m.in. „Bib Gourmand” przyznawane za stosunek jakości do ceny dań.
Obecność w przewodniku to pewny zysk dla restauracji
Wejście do przewodnika Michelin to nie tylko prestiż, ale również konkretne korzyści ekonomiczne. Restauratorzy mówią nawet o 40-procentowym wzroście dochodów. Według danych, aż 71 proc. turystów wydaje we Wrocławiu średnio o 40 euro więcej, a 57 proc. z nich zostaje w mieście przynajmniej jedną noc dłużej właśnie ze względu na kulinarne atrakcje.
Wrocław odwiedziło w 2024 roku 6,6 miliona osób, a sam grudniowy Jarmark Bożonarodzeniowy przyciągnął ponad 700 tysięcy odwiedzających.
– Zrobiliśmy krok dalej – promując miasto poprzez smak. Przewodnik MICHELIN dostrzegł to, co mieszkańcy i turyści wiedzieli od dawna: że Wrocław zasługuje na międzynarodowe uznanie kulinarne – komentuje Alfred Wagner, prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.
Jak przekonują urzędnicy, włączenie Wrocławia do przewodnika Michelin to nie przypadek, ale efekt konsekwentnych działań promocyjnych miasta.
– Wrocławska branża gastronomiczna czekała na to wiele lat – mówi Radosław Michalski, dyrektor Departamentu Marki Miasta. – To dowód na to, że ciężka praca – od warsztatów po międzynarodowe wydarzenia – przynosi efekty. To także ogromne wyróżnienie dla naszych restauratorów, kucharzy i producentów lokalnych – dodaje.