Aleksandrów Kujawski: Na zakończenie kulinarnych warsztatów były kujawskie pierogi

Trzy dni pełne zapachów, smaków i kulinarnych odkryć - tak wyglądały warsztaty w Miejskim Centrum Kultury w Aleksandrowie Kujawskim, podczas których dzieci i rodzice pod okiem utytułowanego szefa kuchni Fabiana Budnika poznawali tajniki kujawskich potraw - Od "dziadów" po kujawski pierogi.
Zakończenie warsztatów kulinarnych w MCK w Aleksandrowie Kujawskim. Mali kucharze przygotowali kujawskie pierogiZakończenie warsztatów kulinarnych w MCK w Aleksandrowie Kujawskim. Mali kucharze przygotowali kujawskie pierogi
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Ewelina Fuminkowska
Ewelina Fuminkowska
  • Zakończenie warsztatów kulinarnych w MCK w Aleksandrowie Kujawskim. Mali kucharze przygotowali kujawskie pierogi
  • Zakończenie warsztatów kulinarnych w MCK w Aleksandrowie Kujawskim. Mali kucharze przygotowali kujawskie pierogi
  • Zakończenie warsztatów kulinarnych w MCK w Aleksandrowie Kujawskim. Mali kucharze przygotowali kujawskie pierogi
  • Zakończenie warsztatów kulinarnych w MCK w Aleksandrowie Kujawskim. Mali kucharze przygotowali kujawskie pierogi
[1/4] Zakończenie warsztatów kulinarnych w MCK w Aleksandrowie Kujawskim. Mali kucharze przygotowali kujawskie pierogi Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Ewelina Fuminkowska

Na zakończenie trzydniowych warsztatów kulinarnych w Miejskim Centrum Kultury w Aleksandrowie Kujawskim dzieci wraz z rodzicami wzięły udział w wyjątkowej lekcji tradycyjnej kuchni - przygotowały kujawskie pierogi, w tym specjalną, słodką wersję stworzoną przez utytułowanego szefa kuchni Fabiana Budnika.

Taki widok w Piszu. Z kierowcą nie szło się dogadać. Ale był trzeźwy

Organizatorem warsztatów było MCK w Aleksandrowie Kujawskim, które zdobyło środki w ramach projektu "Kujawskie smaki i tradycje". W zajęciach uczestniczyło szesnaścioro dzieci i młodzieży, którzy przez trzy dni gotowali, eksperymentowali i uczyli się smakować Kujawy.

Za prowadzenie warsztatów odpowiadał Fabian Budnik - kucharz z ogromnym doświadczeniem, zdobywca licznych nagród kulinarnych i prawdziwy pasjonat kuchni regionalnej. To właśnie jego zaangażowanie i wiedza sprawiły, że warsztaty nabrały wyjątkowego charakteru. Towarzyszyła mu Jagoda Klaman, dbająca o bezpieczeństwo młodych kucharzy i pomagająca im w poznawaniu nowych przepisów.

Pierwszego dnia dzieci i rodzice przygotowali kujawskie "dziady", drugiego - racuchy, a trzeciego - pierogi z serem oraz wyjątkowe pierogi z serem i brzoskwiniami. Najmłodsi kucharze zachwycili się wszystkimi potrawami i już zapowiedzieli, że powtórzą je w domu.

- Było super! Najbardziej podobały mi się "dziady", ale przygotowanie pierogów też było świetne - mówi Witek, jeden z uczestników.

- Ciekawe warsztaty, na których dzieci mogły nie tylko posmakować kujawskich potraw, ale też miło spędzić czas - dodaje pani Michalina, mama jednego z uczestników.

Fabian Budnik podkreśla, że kuchnia regionalna ma w sobie wyjątkową moc:
- To często zapomniane potrawy, które warto przywracać. W różnych domach robi się je trochę inaczej - i to jest piękne. Kuchnia daje nam wolność: możemy mieszać, próbować i tworzyć własne wersje tradycji.

Na zakończenie warsztatów na wszystkich czekała niespodzianka: dyplomy dla uczestników oraz specjalne herbatki przygotowane przez Jagodę Klaman dla rodziców.

- Dzięki takim spotkaniom poznaliśmy tajniki kulinarne, ale także uczyliśmy się wartości tradycji i wspólnego gotowania, a prowadzący, mistrz Fabian Budnik, pokazał, że gotowanie może być prawdziwą przygodą - podsumował Norbert.

Wybrane dla Ciebie
Lubuskie: Zawyją syreny w całym województwie. Trzeba sprawdzić, czy system alarmowy działa jak należy
Lubuskie: Zawyją syreny w całym województwie. Trzeba sprawdzić, czy system alarmowy działa jak należy
Wojsko blokuje wariant przy Anwilu? Co dalej z S10 we Włocławku?
Wojsko blokuje wariant przy Anwilu? Co dalej z S10 we Włocławku?
Tatrzańskie samorządy mówią wspólnym głosem. Stanowczy sprzeciw wobec wejścia PKL na giełdę. Czekają też na inwestycje w region
Tatrzańskie samorządy mówią wspólnym głosem. Stanowczy sprzeciw wobec wejścia PKL na giełdę. Czekają też na inwestycje w region
Kraków: Wystąpi gwiazda letnich festiwali. Zostały ostatnie bilety
Kraków: Wystąpi gwiazda letnich festiwali. Zostały ostatnie bilety
Częstochowa: Trwa budowa nowego osiedla na Zawodziu
Częstochowa: Trwa budowa nowego osiedla na Zawodziu
Microsoft Flight Simulator. Aktualizacja, której się nie spodziewali
Microsoft Flight Simulator. Aktualizacja, której się nie spodziewali
Raczki: Psy na łańcuchach bez wody i jedzenia. Interweniowała policja
Raczki: Psy na łańcuchach bez wody i jedzenia. Interweniowała policja
Przemoc domowa. 41-latek przez wiele lat znęcał się nad partnerką
Przemoc domowa. 41-latek przez wiele lat znęcał się nad partnerką
Sokółka: Zamówiła nawigację. Dostała maszynkę do krojenia ziemniaków
Sokółka: Zamówiła nawigację. Dostała maszynkę do krojenia ziemniaków
Warszawa: Zwiększenie liczby patroli, aby przywrócić porządek publiczny
Warszawa: Zwiększenie liczby patroli, aby przywrócić porządek publiczny
Czerwieńsk: Zdewastowali wiadukt kolejowy. Wszyscy zostali zatrzymani
Czerwieńsk: Zdewastowali wiadukt kolejowy. Wszyscy zostali zatrzymani
Gniazdowo: Śmiertelny wypadek. Kierowcy nie udało się uratować
Gniazdowo: Śmiertelny wypadek. Kierowcy nie udało się uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟