Barwne ziemniaki nadzieją rolnictwa? Pracują nad nimi studenci
Polski "superfood"
W Rolniczej Stacji Doświadczalnej im. prof. Feliksa Ceglarka w Zawadach (gmina Zbuczyn) zespół naukowców z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu w Siedlcach prowadzi bardzo interesujące badania nad ziemniakami. Kartofel jaki jest, każdy widzi - mógłby ktoś powiedzieć. Ale naukowcy z Siedlec są przekonani, że w prozaicznym warzywie kryją się ogromne możliwości, które mogą być polskim wkładem w światowy trend "superfoods".
Fioletowe, czerwone, różowe
Badacze z UwS testują możliwości uprawy ziemniaków o fioletowym, czerwonym i różowym miąższu. Prace nad nimi prowadzą m.in. prof. dr hab. Marek Gugała oraz mgr inż. Łukasz Domański.
Kolorowe ziemniaki już istnieją, ale hodowane są przeważnie w Ameryce Południowej. Dzięki odkryciom naukowców z Siedlec może stać się możliwa ich uprawa także w polskiej glebie. Poszukują oni odpowiedniej technologii upraw dostosowanej do polskich warunków klimatycznych i glebowych. W badaniach wykorzystują m.in. roślinne stymulatory wzrostu, naturalne preparaty podnoszące odporność roślin, stanowiące ekologiczną alternatywę dla środków chemicznych.
Dlaczego potrzebujemy kolorowych ziemniaków?
Po co w ogóle modyfikować ziemniaka? Czy taki fioletowy ziemniak byłby zdrowy? I czy byłby smaczny? Naukowcy z siedleckiego uniwersytetu mają na to odpowiedzi. Przekonują, że barwne odmiany ziemniaka obfitują w antocyjany i polifenole, które działają antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco). Obniżają również indeks glikemiczny i wspierają profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Ponadto ziemniaki o fioletowym miąższu mogą poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i stabilizować poziom cukru we krwi.
Barwne ziemniaki mają oczywiście również szereg zalet organoleptycznych. Ich intensywna barwa przyciąga wzrok i otwiera nowe możliwości w kuchni. Zdaniem naukowców kolorowe odmiany świetnie nadadzą się do chipsów, puree i dań restauracyjnych.
Barwne ziemniaki nadzieją polskiego rolnictwa?
Ważny jest także aspekt gospodarczy. Jak uważają akademicy z Uniwersytetu w Siedlcach, wprowadzenie barwnych odmian zwiększy różnorodność upraw, wesprze konkurencyjność polskiego rolnictwa i pozwoli budować niszowe, wysokowartościowe rynki żywności:
Kolorowe ziemniaki to nie tylko innowacja kulinarna, ale także odpowiedź na potrzeby współczesnego konsumenta: zdrowa, naturalna, lokalna i atrakcyjna żywność. Mogą stać się krajową alternatywą dla importowanych "superfoods", łącząc walory prozdrowotne z tradycją polskiego rolnictwa.