Busko-Zdrój: Polskie Kulinaria 2025. Tłumy na Jarmarku Norbertańskim
Niedziela, 7 września, była drugim dniem Polskich Kulinariów 2025. Na imprezie pojawiły się tłumy. Dużym powodzeniem cieszył się Jarmark Norbertański, gdzie można było nabyć regionalne produkty.
Polskie Kulinaria 2025 w Busku-Zdroju. Atrakcje na deptaku 1 Maja
Poczas Jarmarku Norbertańskiego, przy deptaku 1 Maja, można było kupić artykuły spożywcze od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego. Ciekawie zaprezentował się Zespół Szkół Ponadpodstawowych imienia Mikołaja Kopernika w Busku-Zdroju. Na ich stanowisku "Dekoracja z Pasją - Uczniowie Kopernika Uczą" można było zobaczyć pokazy kelnerskie oraz pokaz składania serwetek w dekoracyjne formy stołowe.
Polskie Kulinaria 2025. Dobra zabawa przy tężni i muszli koncertowej
Pod kompleksem #TężniaBusko znajdowała się kapsuła turystyczna, prezentująca atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego. Atrakcje dla dzieci i rodzin przygotowało Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi "Razem dla Widełek". Pokazy na temat przetwórstwa warzywno-owocowego w Eko Osadzie pokazała Lokalna Organizacja Turystyczna "Moc Ponidzia".
W muszli koncertowej Parku Zdrojowego pokaz kulinarny Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zaprezentowali Mirosław Reszczyk i Marian Gruszka wraz z zespołem kucharzy juniorów.
Odbyły się także konkursy, quizy, biesiada z Kapelą "Podgórzanie", koncert akordeonowy Krzysztofa Korbana. Zwieńczeniem imprezy była potańcówka z zespołem Quatro Band.
Zarówno w sobotę, 6 września, jak i w niedzielę, 7 sierpnia, można było wziąć udział w spacerze dla smakoszy "Zasmakuj w regionie". Poszczególnymi przystankami na trasie były najlepsze buskie restauracje.