Głogów: Najpopularniejsze miejscówki na obiady. Tu zjesz jak u mamy
Na gastronomicznej mapie Głogowa są takie miejsca, które od lat cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza w porze obiadowej. Zabiegani i pochłonięci pracą głogowianie nie zawsze znajdują czas, by usmażyć schabowego albo ulepić pierogi. Nikt nie ma wątpliwości, że najlepiej gotują nasze babcie, ale kiedy one też nie mają czasu, można skorzystać z ofert głogowskich restauracji, które specjalizują się w domowych daniach. Tu zasada jest prosta - ma być szybko, smacznie i tanio. Oni serwują smaki znane z dzieciństwa, a my - oszczędzamy czas.
Bar Stańczyk
Bar Stańczyk to nie tylko pierogi. W menu lokalu są również dania obiadowe, za które zapłacimy 29 zł ( cena za zestaw mięso, ziemniaki i surówka). Do wyboru jest: kotlet mielony, schabowy, filet z kurczaka, pieczeń z karkówki, gulasz wieprzowy i pulpety. Stańczyk zaprasza również na naleśniki ( 16 zł) i zupy ( 13 zł).
Bar Stańczyk mieści się przy ul. Saturna 1, pawilon nr 56. Stańczyk zaprasza na domowe posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do 17:00 oraz w soboty od 11:00 do 16:00.
Rybka
Nazwa tego lokalu jest zobowiązująca, ich popisowym daniem są ryby, za 100 gram fileta z dorsza zapłacimy 15 zł, morszczuka - 14 zł, a mirunę zjemy za 17zł. Porcja frytek ( 100 gram) kosztuje 11 zł, podobnie jak bukiet surówek, również 11 zł. Do Rybki można wpaść również na pierogi ( 19 zł ), zupę dnia ( 9zł) danie dnia ( 27 zł). Lokal serwuje gołąbki i tradycyjne, polskie dania mięsne.
Rybka znajduje się na Placu 1000- lecia 1. Obiad zjecie tutaj od poniedziałku do piątku w godzinach od 10:00 do 18:00 i w soboty od 10:00 do 15:00.
Restauracja Kropka
W Kropce zjemy domowe zupy ( od 12 zł do 18 zł), dania obiadowe zaczynają się od 22 zł, tyle zapłacimy za krokiety z pieczarkami i żółtym serem. W karcie są również placki ziemniaczane ( 25 zł) , torcik schabowy i drobiowy ( 36 zł). Najdroższą pozycją w menu jest placek po węgiersku z wołowiną ( 40 zł). Jest też coś dla łasuchów, za 4 sztuki naleśników z serem, borówkami i polewą czekoladową zapłacimy 25 zł. Kropka zaprasza głogowian na dania rybne, za dorsza z frytkami i surówkami zapłacimy tu 45 zł, tyle samo kosztuje łosoś z ryżem oraz fish&chips ( panierowany filet z morszczuka, frytki, surówki). W karcie są również sałatki ( 33 zł) i makarony ( 36 zł) i burgery ( 36 - 38 zł).
Restauracja Kropka mieści się przy ul. Galileusza 18. restauracja czynna jest od środy do piątku w godzinach od 12:00 do 17:00 oraz w soboty i niedziele od 12:00 do 16:00.
Bar Smaczek
Domowymi specjałami kusi głogowian również Bar Smaczek, który oferuje tanie, polskie dania. W menu znajdziemy między innymi: zupy ( od 12 zł do 15 zł), pierogi ( od 20 zł), naleśniki na słodko (10 zł za 2 sztuki) , placek ziemniaczany ( 5 zł) , gołąbki w sosie pomidorowym ( 25 zł), filet z kurczaka ( 15 zł), kotlet schabowy ( 15 zł), filet z dorsza ( 20 zł). Porcja ziemniaków kosztuje 6 zł, 5 zł zapłacimy za surówkę, a 3 zł - za szklankę kompotu.
Bar Smaczek znajduje się przy ul. Rynek 11. Smaczek czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 11:00 do 17:00, a w soboty od 11:00 do 16:00.
Mama mija trattoria
W Mama mija trattoria poza włoskimi składnikami i południowymi smakami, można również zjeść zupę, pierogi, pieczoną karkówkę, kotlety mielone, rybę i naleśniki. Tutaj wszystkie potrawy przygotowane są wcześniej danego dnia, a goście sami nakładają to, na co mają ochotę. Cena uzależniona jest od wagi ( dla przykładu- za jednego drobiowego kotleta nadziewanego serem mozzarella zapłacimy 7, 20 zł).
Mama mija trattoria zaprasza do swojego lokalu przy ul. Balwierskiej 39 od poniedziałku do piątku w godzinach od 11:30 do 17:00.