Inowrocław: Takie ceny na Targowisku Miejskim
Mimo iż do Świąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze ponad dwa tygodnie, to jednak na największym placu handlowym "pod chmurką" w Inowrocławiu 6 grudnia przed stoiskami z rybami formowały się kolejki.
Trzeba podkreślić, że klienci w tym roku mają bogaty wybór ryb. Zresztą rośnie ich spożycie nie tylko w świąteczną wigilię, ale również w inne dni. A to ze względu na wartości łatwo przyswajalnego białka i minerałów oraz witamin z grupy B. Dr inż. Henryk Sobolewski, wieloletni dyrektor Gospodarstwa Rybackiego w Łysininie (pow. żniński), podkreśla, że jedzenie ryb, głównie karpia, jest symbolem chrześcijaństwa, co wiąże się też z polską tradycją i kulturą.
Budka o Nawrockim. "Uporczywie brnie w złą ścieżkę"
Dyrektor Sobolewski zdradził nam też sprawdzony przepis na karpia. Oto on: rybę w pierwszej kolejności należy oczyścić i osuszyć. Następnie kawałki karpia przyprawić solą, ostrą papryką i pieprzem. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z tłuszczem, najlepiej olejem tłoczonym na zimno lub oliwą, zaś przed włożeniem ryby na gorącą patelnię, należy karpia otoczyć w mące kukurydzianej. Następnie raz przewrócić. I dodać plasterki marchwi, jabłka, cebuli. W dalszym ciągu podgrzewać, po czym przewrócić na drugą stronę. Końcowym etapem jest przykrycie papierem po maśle. I na gorąco podawać na stół.
A jak kształtowały się ceny ryb na inowrocławskim targowisku? Za karpia żywego płacono 24 zł, za patroszonego - 33-38 i za tuszę - 42.
Natomiast inne ryby kosztowały:
- szczupak - 35,
- węgorz - 100,
- sandacz patroszony - 60,
- karaś - 17,
- leszcz - 10-13,
- morszczuk - 20-25,
- jesiotr - 40,
- łosoś bałtycki - 39,
- halibut - 59,
- okoń morski - 23,
- śledź - 13,
- sum - 45,
- flądra - 12,
- pstrąg - 20-30.
Pozostałe ceny wynotowane 7 grudnia:
- brokuły - 5-6,
- brukselka -15,
- burak ćwikłowy - 3,
- cebula - 3-5,
- czosnek - 1-4,
- gruszki - 6-10,
- jabłka - 3-5,
- jajka - 1-1,30,
- kalafior - 10 (wzrost o 3 zł w porównaniu z ub. tygodniem),
- kapusta: główka - 3-5,
- kiszona - 10,
- marchew - 3,
- ogórki: kiszone -10, małosolne - 30,
- orzechy: laskowe - 20-25, włoskie -10-25,
- papryka -10-25 (ta ostatnia cena to nie pomyłka),
- pieczarki - 12,
- pietruszka - 8,
- pomidory - 8-12,
- por -3,
- rzepa czarna - 7,50,
- seler - 5-6,
- śliwki suszone bez pestki - 36,
- włoszczyzna -7,
- ziemniaki - 2-3.